Vláda v troskách: SaS chce Matovičovu hlavu, Sulík vypovedal koaličnú zmluvu

Pravda | 06.07.2022 11:30, aktualizované: 
Igor Matovič, Richard Sulík Foto: ,
Igor Matovič (vľavo) je pre Sulíkovu SaS vo vláde neprijateľný.
SaS vypovedala koaličnú zmluvu a na budúci týždeň dá premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) v písomnej podobe svoje podmienky. Liberáli žiadajú novú koaličnú zmluvu. Bez Igora Matoviča (OĽaNO)

VIDEO: Strana SaS vypovedala v stredu koaličnú zmluvu.

Video

„Tak ako doteraz sa už pri najlepšej vôli nedá pokračovať. Verejné peniaze sú nás všetkých, všetkých občanov. Pre každého politika by mala byť štátna kasa posvätná. Nemienime sa pozerať, ako si z nej Igor Matovič spravil pokladničku pre svoje nápady,“ povedal po rokovaní mimoriadnej a rozšírenej Republikovej rady strany SaS jej predseda Richard Sulík.

Za „najväčší problém koalície“ SaS považuje práve Matoviča, ktorý vedie mandátovo najsilnejšie hnutie OĽaNO a je ministrom financií. „Osobne ma mrzí, že som musel vysloviť túto vetu,“ povedal Sulík, ktorý s Matovičom spolupracuje už tretie volebné obdobie.

Preto by podľa liberálov mal premiér Matoviča odvolať. „Viem si predstaviť, že Matovič bude chodiť na koaličné rady, ja budem chodiť na zasadnutia vlády,“ povedal Sulík.

„Sme rok a pol do volieb. Ak by to takto pokračovalo ďalej, bola by SaS spoluzodpovedná za triumfálny návrat Roberta Fica,“ vysvetľoval rozhodnutie strany Sulík.

VIDEO: OĽaNO vyzýva SaS: Chceme ísť s vami ďalej, ide o všetko.

Video

Potvrdil, že poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti liberálov bolo prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri protiinflačnom balíčku. „Je to vyše miliardový balíček, ktorý nie je krytý. Veto bolo prelomené za pomoci fašistov,“ pripomenul Sulík.

Jeho spolustranníkom prekáža, že „Matovič rozoštváva spoločnosť“. „Už celé mesiace je v konflikte s každým, kto s ním nesúhlasí bezpodmienečne,“ zdôraznil minister hospodárstva. „Svojimi útokmi poštval proti sebe celú spoločnosť,“ pokračoval Sulík.

Tvrdí, že na kroky premiéra Hegera. Keď sa však nič nedialo, začala konať SaS. „Bol som nútený prestať chodiť na koaličné rady. Mali sme snahu to urovnať, ale bol to opäť Igor Matovič, ktorý obvineniami, že my niečo pečieme s fašistami, zmaril,“ pripomenul snahu šéfa parlamentu a lídra koaličného hnutia Sme rodina Borisa Kollára o urovnanie sporu medzi Sulíkom a Matovičom.

SaS dáva čas premiérovi Hegerovi do konca augusta. „SaS vypovedá koaličnú zmluvu, ktorá bola viackrát a masívne porušená našimi partnermi. Koaličnú zmluvu vypovedáme dnes a od premiéra očakávame návrh novej koaličnej zmluvy, ktorá bude zohľadňovať aktuálne politické reálie a politické dianie a z ktorej vyplynie, že Igor Matovič nebude členom vlády. Ak nebude nová koaličná dohoda do 31. augusta, štyria ministri za SaS podajú demisiu,“ prezentoval Sulík dohodu z Republikovej rady SaS.

SaS očakáva, že text novej zmluvy pripraví práve premiér Heger.

VIDEO: Reakcia Borisa Kollára na vypovedanie koaličnej zmluvy
Video

Matovičovci na sociálnych sieťach počas dňa bojovali za koalíciu. „Bola by chyba ju pochovať a vystaviť krajinu riziku návratu Fica,“ myslí poslanec Andrej Stančík. Jeho stranícky kolega a minister obrany Jaroslav Naď zasa tvrdí, že SaS argumentuje, že je pre ňu výhodné odísť zo súčasnej vlády. OĽaNO oficiálne dodáva, že Matoviča neobetuje a nebude hlasovať za predčasné voľby.

Už niekoľko dní si koaliční poslanci – najmä z hnutia OĽaNO – verejne vyzývajú SaS, aby nepoložila koalíciu. V nedeľu to bol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO, NOVA), ktorý upozorňoval, že koalícia možno doslúži už v najbližších hodinách.

VIDEO: Heger: Teraz nie je čas na povalenie vlády.
Video

Teraz pomerne odborný poslanec Stančík, ktorý často kritiku smeroval do radov OĽaNO. „Dnes sa rozhoduje o budúcnosti koalície. Napriek všetkým rozporom je to koalícia, ktorá priniesla po 20 rokoch reformy, očistu a skvelú zahraničnú politiku. Bola by chyba ju pochovať a vystaviť krajinu riziku návratu Fica,“ píše Stančík.

Za pravdu mu dáva aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Presne tak! Položiť túto vládu a dokonca špekulovať o predčasných voľbách by bolo špeciálne v tomto období mimoriadne nebezpečné. To si musia uvedomiť všetci,“ reagoval Naď na Stančíkov status.

Naď: Je mi z toho smutno
Video

Na vlastnom profile volá po zdravom rozume a prosí SaS o zodpovednosť.

„Buďme úprimní a povedzme si veci na rovinu: to, čo nás spája, je oveľa silnejšie ako to, čo nás rozdeľuje,“ píše Naď.

SaS podľa neho „vraj príde s podmienkou, že Igor Matovič musí z vlády odísť, inak odídu oni, a budú predčasné voľby“.

„Áno, vzťahy Igora a Richarda sú veľmi napäté a zložité. Od blízkeho priateľstva sa dostali až k tomu, že si mnohokrát nevedia prísť na meno. A nie, nie je to chyba iba jedného z nich, obaja majú pekne za ušami. Žiadne osobné vzťahy však nikdy nesmú byť dôležitejšie, ako záujmy občanov a vlasti. Nikdy a žiadne. Navyše, najväčšie úspechy sme dosiahli, keď oni dvaja ťahali za jeden povraz… (napríklad, ale zďaleka nielen Volvo..),“ priznáva minister obrany.

Tvrdí, že obe strany a ich ľudia sú si blízki vyše desaťročie. Považuje SaS za „najprirodzenej­šieho partnera v boji proti zlu a mafii“.

„Ak SaS odíde z tejto vlády, čo nikto nepožaduje a ani nechce a je to iba a jedine ich rozhodnutie, tak umožnia návrat mafie späť. Presne tak, ako sa to udialo po páde Radičovej vlády. Akurát, že tento návrat bude pre Slovensko ešte tragickejším. Fico s Pellegrinim a fašistami vedia, že to je ich jediná možnosť úniku pred spravodlivosťou,“ je presvedčený.

Podľa neho by návratom súčasnej opozície k moci hrozí „opätovný únos demokracie, návrat mafie a možno aj ďalšie politické vraždy na Slovensku“.

„Pri politických rokovaniach lídri SaS argumentujú, že je pre nich výhodné, aby odišli z vlády, pretože Igor Matovič je nepopulárny a oni majú teraz vyššiu popularitu. To naozaj v tak náročnom období, keď je vojna na Ukrajine s masívnym dopadom aj na Slovensko, keď doma bojujeme z celých síl za spravodlivosť a proti mafii, keď ešte stále čelíme najväčšej pandémii v novodobej histórii, tak teraz budeme dávať do popredia stranícke záujmy pred záujmami vlasti a občanov a budeme sa orientovať podľa popularity politikov?“ prezrádza Naď čo-to zo zákulia.

Priznáva, že ak by odchod SaS z vlády spôsobil predčasné voľby, SaS by „by možno získala viac hlasov ako v ostatných voľbách, ale demokratické strany by celkovo prehrali na plnej čiare, pretože by opäť raz voličom ukázali, že nevedia vydržať ani 4 roky“.

„A Smer, Hlas a fašisti s nimi vo vláde, by mali možno aj ústavnú väčšinu a už len potom by sme všetci videli, čo znamená únos demokracie, smerovanie k Moskve, politické prenasledovanie a úpadok štátu ako takého,“ pokračuje s tým, že v súčasnosti nie je lepšia alternatíva ako koaličná vláda OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

„Drahých priateľov v SaS prosím, aby neurobili rozhodnutie, ktoré bude smerovať k pádu vlády. Naopak, poďme všetci naspäť k rokovaciemu stolu a poučme sa z chýb, ktoré sme urobili. Čo ja môžem sľúbiť je to, že aj my v OĽaNO urobíme všetko pre zlepšenie situácie. Nominácia ministrov je však nielen v zmysle koaličnej zmluvy, ale aj v zmysle zdravého rozumu v rukách jednotlivých strán. A to treba aj rešpektovať, presne tak, ako my rešpektujeme nominácie iných strán v koalícii,“ čím Naď naznačuje, že OĽaNO ministra financií a svojho šéfa Igora Matoviča podrží.

„Môžem však všetkých uistiť, že na predčasných voľbách sa my dohadovať určite nebudeme. Takýto blud sa už udial na nezmyselnom konci Radičovej vlády a my na tejto zrade občanov Slovenska participovať nebudeme,“ vyhlasuje Naď.

Podľa neho ide o všetko: „Ide o budúcnosť našej vlasti. Mafia alebo spravodlivosť. Zodpovednosť alebo politikárčenie. Sloboda a demokracia alebo oligarchovia. SaS si dnes má možnosť vybrať. Prosím o zodpovednosť a volám po zdravom rozume,“ dodáva Naď.

K vnútrostraníckej situácii a situácii ku koalícii sa vyjadrím dnes po 16, vyhlásil Sulík po zasadnutí vlády.

Pred zasadnutím vlády rokovalo aj predsedníctvo OĽaNO. Aj preto ministri od obyčajných meškali na zasadnutie vlády.

Matovičovci v oficiálnom stanovisku priznávajú, že „počas dvoch rokov sa udiali aj veci, ktoré nás v koalícií rozdeľovali“.

„Mali sme nezhody počas pandémie, ktorej bremeno bolo najmä na pleciach OĽaNO, keďže sme zodpovední za rezort zdravotníctva. Nezhody vyvrcholili vašou požiadavkou na odstúpenie nášho ministra zdravotníctva a premiéra. Vyhoveli sme vašej požiadavke, lebo Slovensko v ťažkých časoch potrebovalo stabilitu,“ píše mandátovo najsilnejšie hnutie v oficiálnom stanovisku.

„Dnes žiadate opäť odchod predsedu hnutia OĽaNO z vlády. Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽANO s ňou nesúhlasí a taktiež určite nebude hlasovať za predčasné voľby,“ dodávajú obyčajní.

Toho, čo nás spája, je viac ako toho, čo nás rozdeľuje! Naša koalícia získala od ľudí vo voľbách 2020 veľmi silný mandát vytrhnúť Slovensko z rúk mafie, ktorá počas 12 rokov vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho ovládla celý štát.

Popri štáte, kde sa predávali rozsudky a boli masívne zneužívané orgány činné v trestnom konaní sme od prvého dňa do vienka dostali celosvetovú pandémiu Covid-19, následnú ekonomickú krízu, vojnu na Ukrajine, utečeneckú krízu, najvyššiu infláciu v EÚ za posledných 40 rokov či mnohonásobný nárast cien plynu a elektriny.

Problémov a kríz sme sa nezľakli, aj keď je to mimoriadne ťažké. Popri ich riešení sme spustili masívnu očistu OČTK tým, že sme dali vyšetrovateľom absolútnu slobodu ísť po krku zločincom. Ukončili sme politiku „našich ľudí“ a konečne sme si pred zákonom všetci rovní. Cez Plán obnovy sme získali 6 miliárd eur na obnovu Slovenska a po 12 rokoch bez akýchkoľvek reforiem sme mnohé spustili – reformu nemocníc, národných parkov, vysokých škôl, súdnej mapy, verejného obstarávania, nájomného bývania, podpory rodín, a ďalšie. Dosiahli sme výborné renomé Slovenska v zahraničí a na východ sme získali historicky prvú automobilku. Odstránili sme krivdy pri dôchodkoch matiek, zrušili doplatky na lieky, zdvojnásobili sme tzv. vianočné dôchodky, či zaviedli tehotenský príspevok. Presadili sme stovky menších či väčších zmien k lepšiemu.

Nedokázali sme to sami. Dokázali sme to spolu s vami. Napriek všetkým prekážkam, napriek ťažkej situácii, propagande a šíreniu nenávisti opozíciou. A chceme ísť s vami ďalej.

Áno, priznávame, že počas tých dvoch rokov sa udiali aj veci, ktoré nás v koalícií rozdeľovali. Mali sme nezhody počas pandémie, ktorej bremeno bolo najmä na pleciach OĽANO, keďže sme zodpovední za rezort zdravotníctva. Nezhody vyvrcholili vašou požiadavkou na odstúpenie nášho ministra zdravotníctva a premiéra. Vyhoveli sme vašej požiadavke, lebo Slovensko v ťažkých časoch potrebovalo stabilitu.

Dnes žiadate opäť odchod predsedu hnutia OĽANO z vlády. Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽANO s ňou nesúhlasí a taktiež určite nebude hlasovať za predčasné voľby. Tvrdíte totiž, že predseda OĽANO pri Rodinnom balíčku pre pomoc rodinám „vulgárne zneužil legislatívny proces“, „presadil ho s opozíciou napriek vôli koaličného partnera“ a „rozvrátil ním verejné financie“. Nič z toho nie je pravda. Vaša strana SaS ústami predsedu na rokovaní koaličnej rady totiž dala plný súhlas na navrhnuté finančné krytie a predloženie Rodinného balíčka do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní s tým, že síce s ním nesúhlasí, ale nebude ho vetovať. Tým akékoľvek spochybňovanie procesu a finančného krytia balíčka zo strany SaS stráca zmysel a nie je úctivé k pravde. Ako ďalší dôvod uvádzate osobné útoky. Buďme poctiví a priznajme si, že sú spravidla vždy z oboch strán. Niet pochýb, že sú zbytočné a úplne zbytočne prekrývajú všetko dobré, čo sme spolu spravili. Posledný príklad vzájomného obviňovania sa, kto sa „spojil s fašistami“, je dobrým príkladom toho, že to nemalo vôbec žiadny zmysel. Preto sme sa za našu stranu sporu aj verejne ospravedlnili.

Vážení predstavitelia strany SaS, koaliční partneri, ide o všetko. Rozhodnete o budúcnosti Slovenska, ktoré môže byť dobrým miestom pre život, alebo opäť a ešte viac ovládnuté mafiou. Ďalšie povalenie vlády bude viesť ešte k horšiemu výsledku ako tomu bolo v roku 2012, a to, že k Ficovi a Pellegrinimu sa do koalície pridajú fašisti z Republiky. Uvrhnete Slovensko do katastrofy.

Nerobte to! Vráťte sa na rokovania koaličných rád a poďte spolu s nami prijímať dôležité rozhodnutia na pomoc ľuďom. Čaká nás spolu ešte veľmi veľa práce. Chceme spolu s vami ukázať ľuďom, že dobro krajiny je viac ako osobné spory.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa po skončení rokovania vlády prihovoril všetkým občanom.

„Slovensko zažíva najťažšie časy vo svojej histórii. Teraz nie je čas na povalenie vlády. Verím, že kolegovia z SaS sa rozhodnú zostať s nami,“ vyhlásil Heger a nepripustil otázky novinárov.

Remišová: Spor je v osobnej rovine

„Pokladám to za osobný spor dvoch lídrov a myslím si, že osobné spory do politiky nepatria,“ vyhlásila šéfka koaličnej strany Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová s tým, že „jediné riešenie je, aby sa obaja začali správať normálne“.

„Dnes sa rozhoduje o tom, či takto o rok bude predsedom vlády napríklad Robert Fico alebo Peter Pellegrini, ministrom vnútra Robert Kaliňák alebo ministrom školstva napríklad pán Mazurek,“ reagovala Remišová na Republikovú radu SaS, ktoré výsledok sa verejnosť dozvie o šestnástej.

Remišová si myslí, že štvorkoalícia má ešte stále zmysel a je „mimoriadne dôležité“, aby štvorkoalícia aj pokračovala.

Strana Za ľudí bude čakať na rozhodnutie SaS a potom sa bude k novej situácii vyjadrovať. Nevidí však riešenie v možnosti, že sa buď Sulík alebo Matovič, prípadne obaja, presunú do parlamentu. Pretože spory sa potom presunú na pôdu zákonodárneho zbo­ru.

Sme rodina chce, aby spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili

Hnutie Sme rodina chce, aby aktuálny spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili. Hnutie zároveň deklaruje, že je pripravené pokračovať v spoločnom vládnutí do riadnych volieb, ale aj zahlasovať za predčasné voľby. V reakcii na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy to uviedol predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár.

„Sme rodina nebude robiť prekážky ani problémy, keď sa dohodneme, že v nejakej forme to bude pokračovať ďalej a spolu to potiahneme až po riadne voľby v roku 2024,“ skonštatoval Kollár.

Rovnako bude hnutie postupovať, ak sa OĽANO a SaS nedohodnú a padne rozhodnutie o predčasných voľbách. „Sme rodina nebude robiť problémy a bude hlasovať, aby boli predčasné voľby,“ doplnil Kollár.

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) v tom má jasno.

„Sulík práve povalil tretiu vládu,“ napísal na sociálnej sieti.

V diskusii sa ozvala aj jeho poslanecká kolegyňa zo SaS Janka Bittó Cigániková. „Kolega, ale všetci dobre vedia, že vy pokojne dovládnete aj s Kotlebom, Kuffom, Beluským a Tarabom Tak dobre si rozumiete, že spolu prelamujete veto prezidentky a predkladáte zákony,“ podrypla Gyimesiho.

Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico (Smer) je presvedčený, že vláda kolabuje. „Nie z tepla, ani pod vplyvom vonkajších faktorov. Kolabuje preto, lebo ju tvoria hlúpi ľudia, ktorí ani netušia, čo to je mať vládnu moc a ktorí v mene svojej ješitnosti ponechávajú celé Slovensko osamotené v tých najťažších časoch,“ reaguje Fico na najnovšie udalosti.

Recept je podľa neho jednoduchý. Okamžitá zmena Ústavy SR vedúca k možnosti skrátiť volebné obdobie rozhodnutím NR SR a hneď na to prijatie takéhoto rozhodnutia.

„Ak to vládna koalícia neurobí, prezidentka musí vyhlásiť referendum o takýchto zmenách 29. októbra a musí konečne pochopiť na čo ju na Slovensku máme. Na módne prehliadky a službu cudzím záujmom určite nie,“ agituje Fico.

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba tvrdí, že sa pýtal predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), či platí naďalej záväzok, že v „v septembri predloží zmenu ústavy na rokovanie parlamentu, aby sa mohlo skrátiť volebné obdobie“.

„Ubezpečil ma, že áno. Informoval som ho, že ak by sa niečo v tomto smere zmenilo, návrh tak ako v minulosti predložíme opäť poslanci zo strany Život,“ píše Taraba, ktorý tým myslí poslancov, s ktorými krátko po parlamentných voľbách opustili lavice ĽS NS.

„Rekonštrukcie, demisie vlády a hádky ministrov, ľudí nezaujímajú. Ani to, aby Hegerovu vládu vymenila Čaputovej úradnícka vláda. Ľudia chcú predčasné voľby a na to treba podľa ústavného súdu zmenu ústavy. Aj Sulík v septembri môže hlasovať za a napraviť tie hlasovania proti referendu v minulosti,“ tvrdí Taraba.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ