Kollár pripustil predčasné voľby. Sulíkovi by padlo vhod odísť, myslí si Pellegrini

SITA, TASR, Pravda | 24.07.2022 12:07
kollár Foto: ,
Boris Kollár počas hlasovania na schôdzi parlamentu.
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pripustil, že ak nebude mať v septembri vláda 76 hlasov v parlamente, zvolá zástupcov všetkých parlamentných strán a výsledkom môžu byť aj predčasné voľby. Úradnícku vládu odmieta. Rovnako by nesúhlasil s menšinovou vládou závislou od hlasov ĽSNS. Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini považuje predčasné voľby za najférovejšie riešenie. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Pre mňa je smerodajné, čo sa stane v parlamente. Pokiaľ vláda bude mať v parlamente viacej ako 76 poslancov, môže pokračovať ďalej,“ povedal Kollár. Je zvedavý, či bude strana SaS po odchode vládu podporovať. V prípade straty väčšiny vidí ako riešenie predčasné voľby. Problémom úradníckej vlády podľa neho je, že nebola nikým volená. Ako však dodal, robí maximum na udržanie vládnej koalície. Od hlasov ĽSNS by nechcel byť závislý, možnosti však vidí v „konzervatívnych silách“ medzi nezaradenými poslancami.

VIDEO: Pellegrini o Sulíkovi: Možno mu dobre padne ujsť z tejto koalície. Celú reláciu V politike televízie ta3 nájdete TU.

Video

Kollár tiež potvrdil, že predloží do Národnej rady SR návrh zmeny Ústavy SR, do ktorej chcú zakotviť možnosť predčasne ukončiť volebné obdobie.

Dodal, že by bol ochotný otvoriť koaličnú zmluvu, pokiaľ by to bolo potrebné pre vyriešenie vládnej krízy.

Ako predseda parlamentu apeluje na to, aby vládni partneri Igor Matovič (OĽaNO) s Richardom Sulíkom (SaS) kompromis urobili, potom je ochotný urobiť kompromis aj on. „Ja som presvedčený, že tá koaličná zmluva je dobrá. Tu problém s koaličnou zmluvou nie je," povedal. Ak by to však bolo potrebné, koaličnú zmluvu by však bol ochotný otvoriť. Primárny problém je však medzi Sulíkom a Igorom Matovičom. „Oni problém vyeskalovali a oni by ho mali ukončiť," dodal Kollár.

VIDEO: Kollár: Penzisti dostanú ešte niečo aj pred Vianocami. Celú reláciu V politike televízie ta3 nájdete TU.

Video

Pellegrini: Sulíkovi by možno padlo vhod vládnu koalíciu opustiť

Sulíkovi by zrejme padlo vhod vládnu koalíciu opustiť, myslí si predseda strany Hlas – SD Peter Pellegrini. Dôvodom majú byť podľa jeho slov problémy, s ktorými bude Slovensko pravdepodobne zápasiť.

„Richard Sulík vidí, čo sa valí na Slovensko a možno mu aj dobre padne ujsť z tejto vládnej koalície. Na jeseň, ak naozaj nebude energie, ak budú extrémne drahé budúci rok, ak nebude čím kŕmiť naše zvieratá, možno Sulíkovi logicky z toho vyšlo, že bude lepšie, že už súčasťou koalície nebude a nebude súčasťou toho marazmu," uviedol Pellegrini. Jediným normálnym riešením vládnej krízy sú podľa jeho slov predčasné voľby.

Pellegrini zároveň očakáva, že sa koalícia udrží. „Oni niečo vyšpekulujú,“ poznamenal. Podotkol, že vládna koalícia má vždy v najťažších časoch krízu. Matovič by mal podľa neho odísť, ak mu nejde len o vlastnú stoličku. Premiér Eduard Heger (OĽANO) by podľa neho mohol pri riešení krízy konať ráznejšie. Ak by SaS prešla do opozície, určite treba vyskúšať, ako by sa zachovala pri odvolávaní Matoviča v parlamente, do­dal.

Zdravotníci budú mať na platoch pridané, avizuje Kollár

„Zdravotníci dostanú pridané, nemusia sa báť," povedal Kollár s tým, že k hromadným výpovediam lekárov a zdravotníckych pracovníkov nedôjde. Kedy by k tomu mohlo dôjsť Kollár neprezradil, necháva to na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) alebo premiéra Hegera.

Podľa Pellegriniho je potrebné primárne riešiť tých, ktorí ešte v zdravotníctve zostali.

Poukázal na to, že podobne ako pri príspevku pre učiteľov, aj dohoda so zdravotníkmi sa rodí komplikovaným spôsobom preto, lebo Igor Matovič „potrebuje teáter“, aby mohol napokon vystupovať v úlohe záchrancu. „Podobne ako s učiteľmi, aj teraz zdravotníkov nechá do poslednej chvíle v nervozite a potom ako taký anjel s krídlami vzlietne a ako spasiteľ ich zachráni zvýšením platov,“ povedal opozičný líder. Upozornil pritom, že netreba riešiť len problém zvýšenia platov tých, ktorí zdravotníctve ostali. „Nerieši sa problém, že ich máme málo,“ zdôraznil.

Kollár: Dôchodcovia by mohli dostať 14. dôchodok

Dôchodcovia s vysokou pravdepodobnosťou dostanú 14. dôchodok, potvrdil predseda parlamentu. Boris Kollár uviedol, že už má aj prísľub ministra financií Matoviča.

„Budeme v septembri sedieť s Jednotou dôchodcov Slovenska, máme s nimi podpísané memorandum, dali mi pár bodov, ktoré potrebujú naplniť, ako napríklad 14. dôchodok. Áno, už som hovoril s ministrom financií, ktorý je ochotný rokovať aj o 14. dôchodku," povedal Kollár. Na otázku moderátora, kedy by mohli byť financie vyplatené, odpovedal: „Vieme im ešte niečo pridať na Vianoce."

V diskusii tiež potvrdil, že ak sa v rámci legislatívneho procesu dostanú na rokovanie vlády a parlamentu opätovne opatrenia v rámci tzv. protiinflačného balíčka, Sme rodina ich podporí. „Je to pomoc rodinám, budeme hlasovať za každý takýto zákon,“ dodal.

Pellegrini vyzýva na to, aby sa zrýchlila valorizácia dôchodkov. „Nečakajme na január, poďme s ňou už skôr, Sociálna poisťovňa na to peniaze má,“ zdôraznil.

Nákupy na ministerstve obrany

Kollár i Pellegrini sa dostali aj k otázkam prezbrojovania slovenskej armády a plánovaných miliardových akvizícií ministerstva obrany v prípade obrnených pásových vozidiel a vozidiel 8×8. Pellegrini je presvedčený o netransparen­tnosti a predražovaní nákupov, vidí za nimi i kšefty šéfa rezortu Jaroslava Naďa (OĽANO). „Verím, že raz budú dopodrobna všetky prešetrené,“ uviedol. Kritizuje aj to, že kým pri pomoci proti zdražovaniu je vláda zdržanlivá, pri vojenských nákupoch neotáľa.

Kollár upozornil, že SR viažu medzinárodné záväzky zvyšovať svoje výdavky na obranu. „Nikto nemôže v súčasnej geopolitickej situácii spochybňovať potrebu modernizácie armády a jej techniky,“ zdôraznil. Priznáva však, že otázkou je, akým spôsobom sa nákupy dejú.