Krúpa odchádza z klubu OĽaNO. Prekáža mu spolupráca s fašistami

Peter Madro, cr, Pravda | 28.07.2022 12:00, aktualizované: 
ide o pravdu, Juraj Krúpa Foto: ,
Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu hnutia OĽaNO. Tvrdí, že OĽaNO v roku 2022 už nie tým hnutím ako v roku 2020. "Nebolo to jednoduché. Ale po dôkladnom zvážení a zrelej úvahe som sa rozhodol opustiť poslanecký klub OĽaNO," ozrejmil poslanec na sociálnej sieti. V živote politika, rovnako ako v živote človeka podľa neho nastane chvíľa, keď sa musí rozhodnúť ako ďalej. Klub OĽaNO už opustilo viacero poslancov, po odchode Krúpu by mal mať 47 členov. Krúpovi už bývalí kolegovia z klubu Kristián Čekovský a Andrej Stančík tvrdia, že jeho rozhodnutie je predčasné.

„Posledné týždne v slovenskej politike priniesli okamihy, s ktorými sa ako občan a politik, vyznávajúci demokratické a liberálne hodnoty, nemôžem stotožniť,“ spresnil predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Tvrdí, že zistil, že OĽaNO v roku 2022 už nie je tým hnutím, ako v roku 2020.

„Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo tým zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách. Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzerva­tívnelo,“ dodal.

Podľa Krúpu sa hlavný ťah hnutia „vyprázdňoval od protikorupčnej agendy“ a začal sa stupňovať boj proti tzv. „liberálnemu peklu“.

„V poslaneckom klube sa prekvapujúco začali tolerovať prvky orbánovského nacionalizmu a koketovať so spoluprácou s extrémistami. S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície,“ vyhlásil.

Doplnil, že vyvrcholením tohto príklonu k ultrakonzer­vativizmu v klube OĽaNO sa stala prípustnosť možnosti „vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy“.

„Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť,“ zdôraznil.

Tvrdí, že pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽaNO nemieni vzdať.

„Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch, vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať. Nemôžem patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami našich zdravotníkov, ktorí zachraňovali s absolútnym vlastným vypätím, životy iným,“ zdôvodnil prečo odchádza z poslaneckého klubu OĽaNO.

Šéf OĽaNO Igor Matovič na odchod Krúpu zareagoval až o niekoľko hodín a už tradične na sociálnej sieti. Napísal, že najväčšou silou hnutia sú srdciari.

„Srdciari, ktorí idú do boja bez kalkulácií, či sa im to oplatí, či vyhrajú, či boj prežijú. Srdciari, o ktorých sa v ťažkých chvíľach môžete aj naslepo oprieť. Srdciari, ktorí vás od chrbta nezrádzajú, ale vám chrbát kryjú. Rád bojujem spolu s ľuďmi, ktorí majú odvahu a česť. Je to ťažké, ale nebojte sa,“ napísal Matovič.

Andrej Stančík a Kristián Čekovský tiež patria k liberálnejšiemu krídlu poslaneckého klubu OĽaNO. Nie tak dávno k nim patri aj Juraj Krúpa.

Zlom zrejme nastal pri prelamovaní veta prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá totiž vrátilo do parlamentu a vetovala časti tzv. protiinflačného balíčka.

Národná rada jej veto prelomila – vďaka hlasom nezaradených poslancov z ĽS NS.

Najliberálnejší členovia klubu OĽaNO pritom boli na rokovaní v priestoroch úradu vlády. Ako neskôr viacerí potvrdili, mali dostať sľub, že podobné hlasovanie sa už nezopakuje. Pri lámaní veta však poslanci OĽaNO – okrem Krúpu, zdvihli ruku za protiinflačný balíček.

Krátko po hlasovaní bolo vidno, že oboch poslancov – Stančíka aj Čekovského výsledok hlasovania nakoniec prekvapil. Najmä to, že extrémisti sa otvorene pridali na stranu ministra financií a šéfa OĽaNO Igora Matoviča. Navyše, keď sa šéf ĽS NS Marian Kotleba, ktorý je právoplatne odsúdený pre podporu extrémizmu, verejne chváli, že sa jeho strane podarilo presadiť pozmeňujúce návrhy.

„Rozhodnutie Juraja Krúpu opustiť poslanecký klub OĽaNO považujeme za predčasné, keďže rokovania o budúcnosti koalície stále pokračujú a strana SaS je naďalej jej súčasťou,“ oznámili poslanci Stančík a Čekovský v spoločnom vyhlásení.

Tvrdia, že podorujú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v snahe o zachovanie štvorkoalície. „Odmietame akékoľvek úvahy o menšinovej vláde s podporou ĽSNS. Takáto koalícia opierajúca sa o hlasy opozičných, nezaradených, či fašistických poslancov by nemala dlhú trvanlivosť. Ja sám som už niekoľkokrát pre médiá vylúčil, žeby som bol súčasťou vlády, ktorá by sa opierala o hlasy Kotlebovcov,“ zdôrazňuje Čekovský.

Poukázali na proeurópske a prozápadné smerovanie aktuálnej vládnej garnitúry a na to, že od začiatku vojny sa postavila za pomoc Ukrajine. „Neviem si predstaviť, ako by poslanci ĽSNS tieto postoje podporovali," dodal Stančík.

VIDEO: Krúpa po prelomení veta pri hlasovaní o protiinflačnom balíčku povedal, že narazil na svoju červenú čiaru, keď nevedel so sebou urobiť kompromis. Jeho červená čiara je hlasovanie s „fašistami“.

Video

Klub OĽaNO už opustilo viacero poslancov. Ako prvý odišiel z klubu Martin Čepček, ktorého vylúčili v lete minulého roka. Čepček podľa OĽaNO nerešpektoval pravidlá koaličnej zmluvy a opakovane hlasoval za opozičné návrhy.

V októbri 2021 odišiel Ján Krošlák, keďže dlhodobo nesúhlasil so spôsobom a štýlom lídra hnutia Igora Matoviča.

V januári klub opustil Ján Mičovský, ako dôvod uviedol najmä dianie v rezorte pôdohospodárstva. Hnutiu vyčítal, že už nie je protikorupčné.

Ako posledné klub OĽaNO opustili poslankyne Romana Tabák a Katarína Hatráková. Vylúčili ich po tom, čo nehlasovali za súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie.

Po odchode Krúpu by mal mať poslanecký klub OĽaNO 47 členov.

Tabák a Krošlák by pritom mali v najbližších týždňoch vstúpiť do klubu koaličného hnutia Sme rodina.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ