Španielsko to skúsi po koľajniciach. Po ukrajinské obilie poslalo vlak

TASR | 10.08.2022 22:10
ukrajina Foto: ,
Bociany kráčajú pred kombajnmi na pšeničnom poli v dedine Zghurivka na Ukrajine v utorok 9. augusta 2022. Pred vojnou bola Ukrajina vnímaná ako „svetový kôš chleba“, ktorý vyváža 4,5 milióna ton poľnohospodárskych produktov mesačne prostredníctvom svojich prístavov.
Španielsko spustilo pilotný projekt, ktorého cieľom je preskúmať možnosti dovozu ukrajinského obilia prostredníctvom nákladnej železničnej dopravy ako alternatívy k námornej doprave, ktorá je obmedzená v dôsledku vojny. Informuje o tom stredu agentúra AFP.

V rámci projektu vyrazil v utorok večer z Madridu prvý nákladný vlak španielskej železničnej spoločnosti Renfe pozostávajúci z 25 kontajnerov dlhých 12 metrov. Smeruje do poľského mesta Chelm ležiaceho pri hraniciach s Ukrajinou, informovalo španielske ministerstvo dopravy.

Po absolvovaní tejto 2400-kilometrovej cesty doň v Chelme naložia 600 ton obilia z Ukrajiny a začiatkom septembra sa vydá na spiatočnú cestu do Barcelony. „Toto je pilotný projekt… na demonštráciu technickej a ekonomickej životaschopnosti prepravy obilia európskou železničnou sieťou z Lodže v Poľsku do Barcelony,“ uviedlo španielske ministerstvo dopravy.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Pre ukrajinskú pšenicu dokázali vraždiť

V dôsledku ruskej invázie uviazlo v ukrajinských čiernomorských prístavoch okolo 25 miliónov ton pšenice a ďalších obilnín. Vojna na Ukrajine tiež spôsobila globálny nárast cien potravín a vyvolala obavy z hroziaceho hladu a politickej nestability v rozvojových krajinách.

Ukrajina a Rusko napokon separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN prelomovú dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z troch ukrajinských čiernomorských prístavov, z ktorých odvtedy vyplávalo dovedna 12 lodí.