Kyjev odsúdil víkendovú demonštráciu v Prahe, označil ju za proruskú

ČTK | 05.09.2022 14:39
Václavské námestie / Protest / Demoštrácia /... Foto: ,
Protivládny protest na Václavskom námestí v Prahe, 3. september 2022
Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo za proruskú sobotnú demonštráciu na Václavskom námestí v Prahe, ktorej účastníci požadovali demisiu vlády, kritizovali vysoké ceny energií aj sankcie uvalené na Rusko po rozpútaní vojny na Ukrajine.

Hovorca ukrajinského ministerstva Oleh Nikolenko na facebooku napísal, že účastníci akcie sa snažili uraziť česť Ukrajincov, ktorí bránia slobodu v Európe. Víkendová akcia ale priateľstvu Česka s Ukrajinou podľa neho neohrozí.

„Odsudzujeme snahu účastníkov proruských akcií ospravedlniť vojnu Ruska proti Ukrajine a uraziť česť a dôstojnosť Ukrajincov, ktorí za cenu svojho života bránia slobodu v Európe,“ uviedol Nikolenko.

Hovorca ukrajinského ministerstva ale dodal, že sobotné zhromaždenie podľa neho neodráža skutočné nálady v Česku. „Nepochybujeme o solidarite absolútnej väčšiny… Čechov, ktorí stovkám tisíc Ukrajincov poskytli dočasné útočisko,“ napísal.

Spolu so sobotňajšou demonštráciou v Prahe Nikolenko kritizoval aj nedeľné zhromaždenie v Kolíne nad Rýnom, pri ktorom asi 2-tisíc príslušníkov ruskej komunity protestovalo proti sankciám uvaleným na Rusko kvôli vpádu na Ukrajinu.

Proti tejto demonštrácii v rovnaký deň protestovalo niekoľko desiatok ľudí a dávalo naopak najavo podporu napadnutej Ukrajine. Predstaviteľ ukrajinského ministerstva demonštrantom solidárnym s Ukrajinou poďakoval, rovnako ako aj obyvateľom Prahy, ktorí vyšli do ulíc na protest proti sobotnému zhromaždeniu.

Na sobotný trojhodinový protest s názvom Česká republika na 1. mieste prišlo podľa policajných odhadov asi 70-tisíc ľudí. Premiér Petr Fiala reagoval vyhlásením, že protest zvolali sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémistom a sú proti českým záujmom.

Minister spravodlivosti Pavel Blažek na Fialove slová reagoval, že drvivá väčšina účastníkov akcie boli ľudia obávajúci sa budúcnosti, a nie „fanatickí putinovci“.

protest, praha Čítajte viac Na demonštrácii v Prahe sa zišlo 70-tisíc ľudí. Fiala viní ruské sily