Čínske a ruské lode spoločne hliadkujú v Tichom oceáne

ČTK | 15.09.2022 08:28
Čína, Rusko, lode Foto:
Ruské a čínske námorníctvo vykonávajú spoločné hliadky v Tichom oceáne.
Ruské a čínske námorníctvo vykonávajú spoločné hliadky v Tichom oceáne. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Kým sa vzťahy oboch krajín so Západom zhoršili, vojenské a diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Pekingom sa naopak prehlbujú, poznamenala k tomu agentúra Reuters.

VIDEO: Spoločná hliadka ruských a čínskych lodí.

Video

Podľa vyhlásenia zverejnenom na Telegrame vykonávali posádky oboch krajín spoločné taktické manévre a podnikali cvičenia, do ktorých bolo zapojené aj delostrelectvo a vrtuľníky. „Hliadky majú za úlohu posilnenie námornej spolupráce medzi Ruskom a Čínou, udržanie mieru a stability v ázijsko-pacifickom regióne aj monitorovanie pobrežia,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa má zhodou okolností práve vo štvrtok skoro popoludní stretnúť v Uzbekistane so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Diskutovať spolu budú okrem iného o Taiwane či Ukrajine, ale aj o ďalších medzinárodných a regionálnych témach.

Prehlbujúce sa partnerstvo medzi oboma krajinami je geopolitickým vývojom, ktorý Západ sleduje s obavami. Ruské a čínske vojnové lode podnikli prvé spoločné hliadky na západe Tichého oceánu už vlani v októbri. Všetky diania vtedy veľmi detailne sledovalo Japonsko, ktoré manévre označilo za „nezvyčajné“.

Tento rok na začiatku septembra Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), ktorého sa zúčastnili práve aj armády Číny a ďalších krajín. Ako k tomu vtedy poznamenala agentúra AP, cieľom bolo ukázať, že Moskva a Peking posilňujú vojenskú spoluprácu v čase silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi. Rusko chcelo podľa svetovej agentúry tiež predviesť, že aj v čase invázie na Ukrajine má dostatočné kapacity pre rozsiahle manévre na Ďalekom východe a v Japonskom mori.