Švajčiarsko podpísalo kontroverzný kontrakt na nákup amerických stíhačiek F-35

ČTK | 19.09.2022 16:36
Bojová stíhačka / F-35A / Foto: ,
Americká stíhačka typu F-35A na leteckej základni vo Vermonte
Švajčiarsko v pondelok formálne podpísalo kontrakt na nákup 36 amerických stíhačiek typu F-35A.

Obnova tamojšieho letectva vyjde na viac ako šesť miliárd švajčiarskych frankov, uviedla vláda vo vyhlásení. Podľa kritikov zmluvy by Švajčiarsko ako neutrálna krajina nemalo toľko investovať do bojových strojov, pretože v princípe stráži len vlastný vzdušný priestor.

Americký výrobca Lockheed Martin bude stroje dodávať postupne v rokoch 2027 až 2030, nahradí aktuálne používané lietadlá F/A-18 Hornet a F-5 Tiger. Dohodnutá cena zahŕňa špecifické vybavenie, zbrane a muníciu, ale aj logistiku, plánovanie misií, podporu výcviku a integráciu nových strojov do systému švajčiarskej armády.

Švajčiarska strana podpísala offsetovú dohodu so spoločnosťou Lockheed Martin na zákazky pre švajčiarsky priemysel v objeme približne 2,9 miliardy švajčiarskych frankov.

Odporcovia nákupu amerických stíhačiek v polovici augusta zhromaždili dostatok podpisov, aby vyvolali referendum o tejto armádnej akvizícii. Vláda však ich snahu odmietla s tvrdením, že voliči už o tejto zákazke raz rozhodli a dohoda je krátko pred podpisom. O prezbrojení letectva Švajčiari už raz hlasovali v roku 2020, keď tesnou väčšinou návrh odsúhlasili.

O nákupe 24 bojových lietadiel F-35 Lightning tento rok v lete rozhodla aj česká vláda. Tieto radarom ťažko zistiteľné stíhačky piatej generácie pre svoje letectvo kúpili napríklad Británia, Taliansko, Japonsko, Holandsko alebo Izrael. Stroj v poslednom čase vyhral výberové konania vo Fínsku, Kanade alebo Nemecku.