Cez Kerčský most už prúdi doprava, na trajekty sú stále dlhé rady, ukazujú zábery

ČTK | 13.10.2022 13:40
Rusko obnovilo automobilovú dopravu cez Kerčský most, ktorý minulý týždeň poškodila mohutná explózia. Na prepravu trajektom v smere na nezákonne anektovaný ukrajinský polostrov Krym ale teraz čaká podľa ruských médií viac ako tisíc nákladných vozidiel.

Na vozovku teraz môžu podľa stanice CNN vojsť iba osobné automobily, autobusy, dodávky a nákladné vozidlá na okupovaný Krymský polostrov a na pevninské Rusko prepravujú trajekty.

Na ruskej strane Kerčského prielivu v utorok čakalo 933 nákladných automobilov, v stredu už viac ako tisíc. V oblasti sú podľa agentúry RIA Novosti pre čakajúce nákladné vozidlá pripravené parkoviská s kapacitou až 2-tisíc vozidiel. Na snímkach spoločnosti Maxar Technologies z 12. októbra je vidieť množstvo nákladných áut čakajúcich na trajekt aj plavidlo, ktoré s nimi pláva cez Kerčský prieliv.

Na moste, ktorý spája ruskú pevninu s protiprávne anektovaným ukrajinským polostrovom Krym, sa v sobotu po výbuchu zrútila časť vozovky a vzplanuli cisterny na železničnej časti stavby. Podľa ruských úradov explóziu spôsobila bomba v nákladnom aute, útok podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina zorganizovala Ukrajina. Kyjev sa k útoku oficiálne nevyjadril a vyšetrovanie ruských úradov označil za nezmysel.

Satelity Maxar Technologies zaznamenali autá, ktoré v obmedzenej prevádzke idú cez dva pruhy štvorprúdovej diaľnice. Druhá polovica vozovky je zničená, pri explózii sa zrútila do mora.

Video
Krymský most horí, cesta sa prepadla