Dědeček ide do väzby. Nepomohlo mu ani odovzdanie pasu

Dominik Hutko | 14.10.2022 08:49, aktualizované: 
Dušan Dědeček Foto: ,
Dušana Dědečka v putách odvádza polícia zo súdu do väzby
Krajský súd v Bratislave v piatok rozhodol, že Dušan Dědeček, ktorý v nedeľu 2. októbra vo večerných hodinách opitý a aj pod vplyvom hypnotík zrazil a zabil päť ľudí na bratislavskej zastávke Zochova, bude stíhaný väzobne.

Súd uznal dôvodnosť obavy, že by Dědeček mohol pokračovať v trestnej činnosti. Hrozbu úteku súd neuznal.

Dědeček sa na pojednávaní snažil presvedčiť súd, aby ho nechal na slobode. Dobrovoľne odovzdal svoj cestovný pas. Jeho syn sľúbil, že mu nepožičia auto. Trestnému stíhaniu, súdnym pojednávaniam ani samotnému trestu sa vyhnúť nechce, deklaroval.

„Strašné ma mrzí, čo sa stalo,“ povedal Dědeček. Bol to tak hrozný zážitok, že už nikdy nebudem riadiť žiadne vozidlo. To, čo som spravil, je ten najhorší spôsob ako sa odnaučiť požívať alkohol," povedal súdu.

Video
Dušana Dědečka v putách odvádza polícia zo súdu do väzby.

„Nemám záujem vyhnúť sa trestu. Ten prežívam sám v sebe celé dni a noci. Pred súd sa postavím, keď mi to bude určené. Orgánom činným v trestnom konaní budem vždy poruke. Nemám záujem sa skrývať,“ sľúbil.

Tvrdí, že na slobode by rád ostal preto, že chce dokončiť svoju prácu pre nepočujúcich ľudí. Prokurátora to však tieto sľuby nepresvedčili a na väzobnom návrhu zotrval.

Video
Dušan Dědeček pred začiatkom pojednávania.

Nové dôkazy

Predsedníčka senátu prokurátorovi vytkla neskoré doplnenie jeho sťažnosti. Ten vysvetlil, že doplnenie vyplynulo z ďalších vykonaných dôkazov, ktoré chce dnes odprezentovať.

Predsedníčka senátu kvôli tomu zakázala živý prenos zvukového záznamu z rozhodovania súdu. Na súde pri predstavení prípadu a návrhu prokurátora odzneli aj niektoré verejnosti už skôr známe skutočnosti.

Dědeček bol v čase spáchania skutku nielen pod vplyvom alkoholu ale aj hypnotík. Potvrdilo sa tiež, že v ten deň pil alkohol už od rána. V minulosti však u neho jazda pod vplyvom alkoholu zaznamenaná nebola.

Dušana Dědečka v putách odvádza polícia zo súdu...
Dušan Dědeček pred začiatkom pojednávania o...
+11Dušana Dědečka v putách odvádza polícia zo súdu...

Za ostatných 11 rokov však spáchal až 16 dopravných priestupkov, z toho päť za prekročenie rýchlosti, za ktoré nedostal pokutu vyššiu ako 100 eur. Nikdy ale nebol trestaný či pokutovaný za požívanie alkoholu. V registri trestov nemal žiadny záznam.

Prokurátor súdu predložil videozáznam Dědečkovej jazdy medzi Račianskom mýtom a neďalekým Blumentálom, na ktorom vidieť oproti ostatným vodičom zjavne rýchlejšiu jazdu.

Prokurátor súdu predložil výpoveď svedka Martina Modrovského – policajta, ktorý bol na mieste Dědečkom spôsobenej nehody. Ten dosvedčil, že Dědeček bol bezprostredne po nehode arogantný.

Výsluch tohto svedka prebiehal paradoxne vo štvrtok v okolí národného futbalového štadióna, kde v tom čase tento policajt vykonával službu na zabezpečenie poriadku pri zápase ŠK Slovanu v Konferenčnej li­ge.

Nové dôkazy ale predložil aj Dědeček. Jeho obhajca priniesol potvrdenie, že Dědeček dobrovoľne vrátil svoj cestovný pas. Doložil aj čestné vyhlásenie svojho syna Viktora, že otcovi nedá k dispozícii svoje auto.

Video
Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej.

Pôvodne Okresný súd Bratislava I 6. októbra Dědečka do väzby vziať odmietol a prepustil Dědečka zo zadržania.

Na väzbu totiž nenašiel zákonné dôvody. S tým ale prokurátor nesúhlasil a podal preto proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. „Trváme na podanom návrhu na vzatie obvineného do väzby,“ zdôraznil na následnom tlačovom brífingu dozorový prokurátor Juraj Chylo.

Ubezpečil tiež, že vyšetrovanie prípadu bude pokračovať aj naďalej objektívne. „Nateraz je predbežne preukázané, že skutok sa stal, spáchal ho obvinený a skutok vykazuje znaky obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia,“ doplnil Chylo.

Pôvodne bratislavská krajská prokuratúra v prípade tragickej nehody v centre Bratislavy viedla trestné stíhanie pre skutok usmrtenia.

Ten bol napokon prekvalifikovaný a Dědečkovi vyšetrovateľ napokon vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Za ten mu hrozí v prípade dokázania viny trest od 20 do 25 rokov odňatia slobody alebo až doživotie.

Nad svojim činom Dědeček vyjadril ľútosť. „Mrzia ma tie zmarené životy. Neviem, ako by som vyjadril ľútosť nad tým všetkým a aj keď to rodičia asi neprijmú, chcem ich prosiť o zmierenie, o ľútosť a o ospravedlnenie,“ povedal.

K tragickej nehode došlo v nedeľu večer 2. októbra po 22.20 hodine v centre Bratislavy. Auto značky Škoda Superb idúce rýchlosťou zhruba 100 km/h narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova, kde v tom čase čakalo približne 20 ľudí.

Na mieste zomreli štyria ľudia, piata osoba podľahla zraneniam v nemocnici. Išlo o študentov dvoch bratislavských univerzít.

Vodič mal v tom čase v krvi 1,69 promile alkoholu. Podľa televízie Joj toxikologické vyšetrenie v tele obvineného okrem alkoholu odhalilo aj omamné látky.

Dedeček Dědeček Čítajte viac Dědeček prosí rodiny obetí o odpustenie. Vodič auta smrti zo Zochovej prvýkrát prehovoril

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ