Mobilizovaní vojaci v Rusku sa postrieľali, podľa Arestovyča pre náboženskú hádku

ČTK | 16.10.2022 06:00
Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri streľbe vo výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode neďaleko ukrajinských hraníc. Do vojakov, ktorí prišli dobrovoľne bojovať na Ukrajinu, začali strieľať dvaja z nich.

Podľa Oleksija Arestovyča, poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského citovaného agentúrou Reuters, išlo o dvoch Tadžikov, ktorí sa s ostatnými hádali kvôli náboženstvu.

Ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany v sobotu uviedli, že útočníci pôvodom z nemenovaného bývalého sovietskeho štátu boli zabití. Reuters dodáva, že tadžický pôvod útočníkov zatiaľ nemožno overiť z iného zdroja ako od Arestovyča.

Tadžikistan je postsovietskou republikou s významnou moslimskou väčšinou; až 98 percent obyvateľov vyznáva nejakú formu islamu. V Rusku je naopak dominantným náboženstvom pravoslávie.

VIDEO: Ruská mobilizácia, výcvik odvedených (video ruského ministerstva obrany).

Video

Streľba sa odohrala uprostred „čiastočnej“ mobilizácie, ktorú 21. septembra nariadil prezident Vladimir Putin. Vyhlásenie mobilizácie vyvolalo protesty a prinútilo státisíce ľudí k úteku z Ruska. Podľa úradov má byť do armády povolaných 300 000 záložníkov, a to predovšetkým ľudia s predchádzajúcimi bojovými skúsenosťami. Podľa neoficiálnych správ ale má byť povolaných do armády na milión mužov.

Ruské vedenie tvrdí, že mobilizácia sa bude týkať len ľudí, ktorí v armáde slúžili v nedávnej dobe. Aktivisti a skupiny na ochranu práv ale informovali, že vojenské odvodné úrady zhromažďovali ľudí bez akýchkoľvek skúseností s armádou. Niektorí z nich boli navyše zo zdravotných dôvodov nespôsobilí na službu.

Niektorí z čerstvo povolaných záložníkov podľa agentúry AP zverejnili videá, na ktorých sú nútení spať na podlahe alebo dokonca vonku a dostávajú zrezivené zbrane, kým sú poslaní do popredných línií. Úrady priznali, že mobilizácia bola často zle organizovaná, a sľúbili, že situáciu zlepšia.