Žiadne vojenské technológie pre Rusko. USA uvalia ďalšie sankcie

ČTK | 14.11.2022 06:06
Spojené štáty uvalia nové sankcie na medzinárodnú sieť jednotlivcov a spoločností, ktoré pracujú na získavaní vojenských technológií pre ruskú vojnu na Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters to vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová na okraj summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Podľa Yellenovej sa nové sankcie budú týkať 14 jednotlivcov a 28 ďalších subjektov, vrátane finančných sprostredkovateľov. Odkiaľ dotyční pochádzajú, odmietla ministerka zatiaľ oznámiť. Podrobnosti by mali byť oznámené počas pondelka.

„Ide o súčasť širšieho úsilia narušiť ruské vojnové snahy a odoprieť Rusku vybavenie, ktoré potrebuje,“ povedala novinárom Yellenová.

Americké ministerstvo financií už skôr uvalilo sankcie na veľké ruské zbrojárske firmy a ministerstvo obchodu zakázalo export amerických súčiastok a technológií, ktoré boli využívané ruskou armádou. Yellenová uviedla, že to už malo dopady na situáciu na ukrajinských bojiskách.

Rusku sa podarilo zaobstarať si drony z Iránu, ktoré využilo na útoky na mestá a energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Iránske vojenské subjekty už podliehajú americkým sankciám kvôli jadrovému programu Teheránu.

Yellenová zároveň uviedla, že Spojené štáty budú pokračovať vo finančnej a ekonomickej pomoci Ukrajine.