Ruský špión alebo ukrajinský hrdina? Kirjejev varoval pred útokom na Kyjev, skončil s guľkou v hlave

ČTK | 21.01.2023 14:45
Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Foto: ,
Prilba vojaka s dierou po guľke je položená vedľa horiacich vojenských vozidiel 26. februára 2022 v Kyjeve. Ilustračné foto.
Ukrajinský podnikateľ Denys Kirjejev, ktorý sa zúčastnil na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch a ktorého vlani v marci zabili príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a úrady varoval pred útokom na Kyjev. Píše denník The Wall Street Journal (WSJ) v obsiahlom materiáli, v ktorom sa snaží dopátrať, či bol Kirjejev ruský špión alebo ukrajinský hrdina.

Päťdesiatštyriročný bankár Kirjejev, ktorý mal dobré známosti medzi členmi ruskej elity, podľa WSJ spolupracoval s ukrajinskou rozviedkou od jari 2021, na jeseň toho istého roka potom bol jedným z prvých, kto varoval pred plnohodnotnou ruskou inváziou.

V popoludňajších hodinách 23. februára 2022 Kirjejev odovzdal šéfovi ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylovi Budanovovi najčerstvejšie spravodajské informácie: Ruský prezident Vladimir Putin práve vydal rozkaz na druhý deň skoro ráno začať inváziu. Kirjejev tiež poznal miesto, z ktorého ruské jednotky povedú hlavný útok na ukrajinskú metropolu – letisko Hostomel.

VIDEO: Útok ruských vrtuľníkov na ukrajinské letisko
Video

„Nebyť Kirjejeva, s najväčšou pravdepodobnosťou by Kyjev padol,“ cituje WSJ Budanovova, podľa ktorého varovanie poskytlo Ukrajine niekoľko cenných hodín potrebných na presun jednotiek a vybavenia.

Keď sa Ukrajincom podarilo zmariť ruské plány na rýchle ovládnutie ukrajinskej metropoly, Budanov požiadal Kirjejeva, aby sa zúčastnil na mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. Vojenská jednotka dúfala, že Kirjejevove známosti Kyjevu pri vyjednávaní pomôžu. Podnikateľ sa okrem iného poznal s dvoma členmi ruskej delegácie.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

„Kirjejev vedel, že verejné angažovanie sa v konflikte bude riskantné, a nechcel tam ísť. Roky pestoval vzťahy na oboch stranách hranice,“ píše WSJ a pripomína, že podnikateľ sa napokon na mierových rokovaniach zúčastnil.

Večer pred začiatkom druhého kola rokovaní o mieri v Bielorusku podľa Budanova Kirjejevovi volali z kancelárie šéfa kontrarozviedky pri SBU Oleksandra Poklada. Poklad aj hovorcovia SBU odmietli podľa WSJ žiadosť o komentár s odvolaním sa na ochranu štátnych tajomstiev. Agenti SBU Kirjejeva zatkli nasledujúci deň, na začiatku vlaňajšieho marca, pri ceste na kyjevskú stanicu. O hodinu a pol neskôr bol nájdený mŕtvy na chodníku v centre Kyjeva, s ranou po projektile v zátylku.

WSJ píše, že Kirjejev zomrel ako zradca, ale pochovaný bol ako hrdina. Kým ukrajinské médiá písali o podozrení z kolaborácie s Ruskom, ukrajinské ministerstvo obrany hovorilo o hrdinskej smrti. Kirjejev bol pochovaný s vojenskými poctami na kyjevskom cintoríne, medzi hrobmi ukrajinských hrdinov.

V nasledujúcich mesiacoch ukrajinská vláda donútila odísť z funkcií desiatky predstaviteľov prokuratúry či bezpečnostných služieb, v polovici júla potom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zbavil funkcie šéfa SBU Ivana Bakanova. Celkovo sa Kyjev zaoberá viac ako 650 prípadmi velezrady zo strany vládnych úradníkov, píše WSJ.