Nehodu etiópskeho lietadla, pri ktorej zahynuli aj štyria Slováci, spôsobila zrážka s vtákom

TASR | 24.01.2023 23:10
lietadlo, etiópia Foto: ,
Ilustračná snímka.
Americkí vyšetrovatelia, ktorí skúmajú nehodu lietadla Boeing 737 Max, pri ktorej v marci 2019 krátko po štarte z Addis Abeby zahynulo všetkých 157 ľudí na palube, nesúhlasia so závermi etiópskeho vyšetrovacieho tímu týkajúcich sa príčiny nesprávneho fungovania jedného zo senzorov.

Národná rada pre bezpečnosť dopravy (NTSB) uviedol, že chybné údaje stabilizačného senzora MCAS, ktorého úlohou bolo kontrolovať smerovanie prednej časti lietadla, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila zrážka s cudzím objektom, napríklad s vtákom.

Etiópsky letecký úrad naopak tvrdí, že porucha senzora bola spôsobená problémami s elektroinšta­láciou lietadla, ktoré existovali už od jeho výroby.

APTOPIX Ethiopia Plane Crash Čítajte viac Pri páde etiópskeho lietadla zahynuli manželka, dcéra a syn poslanca Antona Hrnka

Vyšetrovacie tímy oboch krajín sa však zhodli na tom, že práve chybný senzor spôsobil, že autopilot začal nos lietadla smerovať k zemi a piloti neboli schopní získať kontrolu nad riadením a stroj vyrovnať.

Pri nehode zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov — manželky, dcéry a syna politika Antona Hrnka a charitatívnej pracovníčky Danice Olexovej.

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...
+5Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines sa...

Táto letecká katastrofa viedla k tomu, že prevádzka lietadiel Boeing typu Max bolo na celom svete pozastavená na takmer dva roky.