Čaputová si z Nemecka odnesie ďalšie ocenenie. Cenu cisára Otta

ČTK | 26.01.2023 00:00
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová získa v Nemecku ďalšie ocenenie, a to Cenu cisára Otta. Informovala o tom agentúra DPA.

Cenu udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta osobnostiam, ktoré v regióne strednej, východnej a juhovýchodnej Európy prispeli k zjednocovaniu kontinentu. Ceremónia sa uskutoční 30. augusta v Magdeburgu.

Cenu cisára Otta získali okrem iného niekdajší nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) alebo rumunský prezident Klaus Johannis.

V utorok Čaputová v Berlíne prevzala Schwarzkopfovu európsku cenu. Nadácia mladej Európy Heinza Schwarzkopfa slovenskú prezidentku vyznamenala za jej odvahu v boji proti organizovanému zločinu, za jej úsilie o ľudské práva, najmä Rómov, a za ekologicky udržateľnú budúcnosť.

„Celej Európe dáva nádej, že tolerantná a udržateľná budúcnosť a tolerantné a udržateľné spoločenstvo sú možné,“ oznámila nadácia. Slovenskú prezidentku tiež označila za vzor pre celý región.