USA nevrátia Číne zvyšky zostreleného balóna, ktorý považujú za špionážny

TASR | 06.02.2023 06:06, aktualizované: 
Čína, USA, balón Foto: ,
Majiteľka firmy "Annie" s kópiou čínskych novín Daily News s obrázkami podozrivého čínskeho špionážneho balóna v čínskej štvrti Los Angeles v nedeľu 5. februára 2023.
Spojené štáty už vyzdvihli časť trosiek čínskeho balóna, ktoré po jeho zostrelení armádou USA dopadli do vôd Atlantického oceánu. Experti tento nález následne podrobia analýze, uviedol v pondelok Biely dom s tým, že Spojené štáty neplánujú vrátiť zvyšky balóna Pekingu. Informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok na brífingu dodal, že poveternostné podmienky ešte neumožnili pátranie pod hladinou, ale americká armáda sa k tomu ešte vráti. Spresnil tiež, že oblasť, kde sa trosky balóna po jeho zostrelení americkou stíhačkou rozptýlili, je „značná“.

Jedným z už známych detailov podľa Kirbyho je, že balón mal vrtule a riadenie, ktoré mu umožňovali určitú kontrolu, aj keď ho unášal vietor vo veľkých výškach.

Čína, balón, špionáž Čítajte viac Balóngate: rozhorí sa medzi USA a Čínou špionážna vojna?

Čína, podľa ktorej išlo o civilné výskumné zariadenie používané najmä na meteorologické účely, proti zostreleniu balóna protestovala a takúto reakciu Spojených štátov označila za „prehnanú“.

Spojené štáty pristúpili k tomuto kroku týždeň po tom, ako balón vstúpil do ich vzdušného priestoru pri Aljaške. Tvrdia, že balón bol sofistikovaným výškovým špionážnym prostriedkom.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón.

Video

Po tom, ako balón pomaly preletel nad centrálnou časťou Spojených štátov – údajne aj nad niekoľkými tajnými vojenskými objektmi – zamieril nad východné pobrežie USA. Vtedy prezident Joe Biden nariadil jeho zostrelenie. Došlo k nemu v sobotu pri pobreží Južnej Karolíny nad teritoriálnymi vodami USA.

Bidenova administratíva vykresľuje tento incident ako provokáciu Číny, ktorý sa zmenila „na niečo ako vlastný gól“, keďže americké spravodajské služby získali z daného zariadenia cenné údaje. Kirby spresnil, že dáta získané z balóna pred jeho zostrelením sa analyzujú a ďalšie sa americkí experti pokúsia získať z trosiek.