Ombudsman víta rozsudok ESĽP, ktorý skonštatoval porušenie práv rómskych chlapcov

TASR | 09.02.2023 14:16
Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský víta rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý skonštatoval porušenie práv šikanovaných rómskych chlapcov. Tí mali byť v roku 2009 obeťami policajného násilia na policajnej stanici v Košiciach, informovali z kancelárie ombudsmana.

„Osobitne vítam postoj ESĽP vo vzťahu k zvukovo-obrazovému záznamu. Z neho totiž bolo zrejmé, že udalosti na ňom zachytené sa na policajnej stanici odohrali, aj keď v trestnom konaní nebolo preukázané, že sa trestnej činnosti dopustili dotknutí policajti,“ vyhlásil.

Rozhodnutie súdu ho podľa jeho slov ako ombudsmana utvrdilo v dôležitosti „neohlásených návštev náhodne vybraných policajných staníc“.

ESĽP skonštatoval v danom prípade porušenie práv chlapcov a šestici sťažovateľov priznal po 20-tisíc eur z titulu nemajetkovej ujmy a spoločne všetkým sťažovateľom 11-tisíc eur ako náhradu nákladov a výdavkov.

Ide už o druhé rozhodnutie ESĽP v tomto prípade. Na jar 2021 konštatoval porušenie článku 3 dohovoru v jeho procesnej časti. Sťažnosť sa vtedy okrem iného týkala údajného nevhodného zaobchádzania zo strany prítomného policajta voči trojici sťažovateľov pri prevoze na policajnú stanicu.

Prípad sa viaže na udalosť z roku 2009, keď šiestich rómskych chlapcov zadržali košickí policajti pre podozrenie z účasti na lúpeži a previedli na obvodné oddelenie s cieľom vykonania bezpečnostnej prehliadky.

Chlapci neskôr tvrdili, že tam boli hodení na zem pred štekajúcimi psami bez náhubkov, niektorí z nich boli psami pohryznutí, boli bití, kopaní a inak fyzicky a slovne týraní prítomnými policajtmi. Rovnako mali byť na ich adresu vyslovené komentáre, ktoré sa okrem iného týkali ich rómskeho pôvodu.