Lavrov: Európa stratila Rusko, je to jej chyba

ČTK, Pravda | 04.04.2023 06:19
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Rusko bude s Európou rokovať tvrdo, ak to bude potrebné, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

V rozhovore s ruským denníkom Argumenty i fakty, o ktorom informuje agentúra Reuters, tiež vyjadril presvedčenie, že Európska únia sa stala nepriateľskou, a Rusko tak „stratila“.

„Európska únia stratila Rusko. Ale je to jej vlastná chyba,“ myslí si Lavrov, podľa ktorého to sú práve členské krajiny EÚ a lídri únie, kto otvorene tvrdí, že je nutné Rusku uštedriť strategickú porážku.

VIDEO: Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Kondratiuková v NR SR: Verím, že vojnu vyhráme a bude posledná.

Video

Šéf ruskej diplomacie tiež kritizoval európsku podporu „zločineckému režimu“ v Kyjeve. „V reakcii na nepriateľské kroky budeme v prípade potreby konať tvrdo, na základe národných záujmov Ruska,“ poznamenal.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Západ sa stal existenčnou hrozbou pre Rusko

V rozhovore minister zahraničia krajiny, ktorá už vyše roka vedie vojnu proti Ukrajine, tiež vyjadril presvedčenie, že sa Západ snaží vraziť klin do priateľstva Ruska a Číny tým, že hovorí o nerovných vzťahoch oboch krajín a závislosti Moskvy od Pekingu.

Lavrov tiež uviedol, že Rusko sa bude rozhodovať o budúcom dialógu s Európskou úniou na základe záujmov zakotvených v novej koncepcii zahraničnej politiky krajiny. „Ak Európania v určitom bode opustia svoj protiruský kurz a pôjdu cestou vzájomne rešpektujúceho sa dialógu s Ruskom, zvážime ich návrhy a prijmeme rozhodnutia na základe našich národných záujmov, ako ich schválil ruský prezident Vladimir Putin v novej koncepcii zahraničnej politiky Ruskej federácie,“ povedal tiež šéf ruskej diplomacie.

Putin Čítajte viac Spriaznená Čína a India, Západ nepriateľ. Putin podpísal smerovanie politiky