Ponížený Putin. Prigožinovo povstanie neuspelo, no ukázalo slabosť ruského režimu

ČTK | 25.06.2023 12:39
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin v televíznom vysielaní počas mimoriadneho príhovoru k národu 24. júna 2023
Sobotný chvíľkový pokus o vzburu proti ruskému vedeniu zo strany súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny síce nakoniec neuspel a ozbrojenci sa po jednodňovom ťažení na Moskvu stiahli, udalosti ale ukázali, ako chaotická situácia v Rusku panuje, a naznačili, že pozícia prezidenta Vladimira Putina je oveľa menej pevná, než sa zdalo.

Píšu o tom deň po Prigožinovej vzbure svetové médiá vo svojich komentároch. Denník The Wall Street Journal usudzuje, že sa Putinovi vypomstila vojna na Ukrajine, nedeľník The Sunday Times zase hovorí o ponížení ruského prezidenta.

"Povstanie jednotiek vagnerovcov vedené Jevgenijom Prigožinom je definitívnym potvrdením toho, ako katastroficky sa vojna na Ukrajine pre Putina vyvíja. Aj keď ruský vodca bude mať navrch v bitke proti vagnerovcom, je ťažké si predstaviť, že Putin môže také poníženie prežiť.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Jeho prestíž, jeho moc a dokonca aj jeho život sú teraz vydané napospas," napísal Gideon Rachman v denníku Financial Times. "Pred 15 mesiacmi stála armáda Vladimira Putina pred Kyjevom. Teraz ruský líder bojoval o to, aby udržal Moskvu,“ zhrnul komentátor.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbu­re

Video

Aj Peter Baker v denníku The New York Times dospel k záveru, že vzbura vagnerovcov je pre Putina najväčšou výzvou počas jeho vlády. „Krátke povstanie naznačuje, že Putinova moc je najviac oslabená od chvíle, keď sa pred viac ako dvoma desaťročiami dostal do úradu,“ píše.

Chrám Vasilija Blaženého Čítajte viac USA o Prigožinovom pláne vedeli vopred. Spúšťačom vzbury nemal byť údajný raketový útok na jeho mužov

Taliansky denník La Stampa chápe vzburu ako dôkaz, že Rusko zachvátil chaos, bulvárny britský nedeľník Suday Mirror má na prvej strane titulok „Teror sa obrátil proti diktátorovi, Putin balansuje na hrane“.

„Vojenské povstanie vo vlastnej krajine. Horší obrat mohlo Rusko, ktoré pôvodne plánovalo rýchle obsadenie Ukrajiny, postihnúť len ťažko. Putin Rusko a svoju vlastnú moc namiesto posilnenia destabilizoval,“ domnieva sa denník Neue Zürcher Zeitung.

Ďalší švajčiarsky denník Tages Anzeiger píše, že aj keď vzbura trvala krátko, nebude po nej nič rovnaké ako predtým. „Prezident vychádza z tejto drámy silne oslabený, ľudia sú zneistení,“ píše sa v komentári.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Mohli ruské jadrové zbrane padnúť Prigožinovi do rúk?