Poliaci si vyberajú nových poslancov a senátorov. Zároveň s voľbami sa koná aj referendum

ČTK, Pravda | 15.10.2023 07:17, aktualizované: 
Jaroslaw Kaczyński Foto:
Volieb sa zúčastnil aj Jaroslaw Kaczyński, spoluzakladateľ a predseda konzervatívnej politickej strany Právo a Spravodlivosť. 15.10.2023
V Poľsku sa začali parlamentné voľby, v ktorých ľudia rozhodnú, či národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť zostane pri moci na bezprecedentné tretie funkčné obdobie. Táto strana presadila, aby sa zároveň s voľbami konalo referendum týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, veku odchodu do dôchodku, zachovania bariéry na hranici s Bieloruskom a migračnej politiky.

Vyše 29 miliónov ľudí vyberá poslancov 460-členného Sejmu a všetkých sto senátorov. Do dnešnej 12.00 hodiny prišlo podľa štátnej volebnej komisie hlasovať skoro 22,6 percenta voličov, pri posledných parlamentných voľbách to bolo asi 18 percent.

Očakáva sa, že Právo a spravodlivosť (PiS) voľby vyhrá, nie je však isté, či sa mu podarí dosiahnuť v Sejme väčšinu potrebnú na zostavenie vlády. Nádej na návrat k moci po ôsmich rokoch v opozícii si robí proeurópska Občianska koalícia, ktorá by k vládnej spolupráci prizvala Novú ľavicu a stredovú Tretiu cestu.

Tusk, Kaczynski Čítajte viac Po Ficovi Varšava: zmení sa po voľbách postoj Poľska k Ukrajine?

Odvolil už šéf KO a bývalý poľský premiér Donald Tusk či jeden z lídrov Novej ľavice Robert Biedroň, ktorý sa ako prvý známy politik v Poľsku prihlásil k homosexualite. Do volebnej miestnosti prišiel so svojím partnerom. Volieb sa zúčastnil aj Jaroslaw Kaczyńský, spoluzakladateľ a predseda konzervatívnej politickej strany Právo a Spravodlivosť.

Poľsko má za sebou volebnú kampaň, v ktorej sa strany a ich kandidáti podľa politológov sústreďovali skôr na strašenie ľudí a napádanie súperov ako na program. PiS počas nej obviňovalo predsedu Občianskej koalície a niekdajšieho predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že sa proti súčasnej vláde vo Varšave spikol s Nemeckom a Bruselom a snaží sa ju odstaviť od moci. Vládnuca strana v čase, keď sa Ukrajina, východný sused Poľska, bráni ruskej agresii, tiež vystupuje ako jediný garant bezpečnosti krajiny a ľuďom sľubuje, že ju ochráni aj pred prílivom migrantov z krízových oblastí.

Radovan Geist Čítajte viac Ak v Poľsku vyhrá opozícia, bude to mať ťažké

Migračných pravidiel EÚ sa týka jedna z otázok v referende. Ľudia majú odpovedať, či „podporujú prijatie tisícov nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky na základe systému nútenej relokácie vnucovaného európskou byrokraciou“. Kritici PiS upozorňujú, že táto otázka je zavádzajúca a že cieľom vlády je pritiahnuť do volebných miestností ľudí, ktorí by jej mohli odovzdať hlas. Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

K voľbám sa tento rok zaregistrovalo rekordných viac ako 608 000 Poliakov v zahraničí. Pred poľskými zastupiteľskými úradmi v Británii sa vytvorili rady. Podobná situácia je v Bruseli alebo Barcelone. Hlasovať naopak nemôžu kvôli vojnovému stavu Poliaci na Ukrajine, voľby boli zrušené vzhľadom na konflikt na Blízkom východe tiež v Izraeli.

Hlasovanie sa skončí v nedeľu o 21.00 h SELČ, vzápätí budú zverejnené odhady výsledkov. Sčítanie hlasov potom potrvá možno až do utorka.

walesa Čítajte viac Osemdesiatročný Wałęsa chce znova búrať režim. Ak Kaczyński vyhrá voľby, bude občianska vojna, varuje