Čaputová vetovala tzv. kompetenčný zákon, má k nemu viacero výhrad

Pravda, TASR | 02.01.2024 13:29, aktualizované: 
Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Časť výhrad prezidentky smeruje k zmene spôsobu menovania a odvolania predsedov Štatistického úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Príhovor Čaputovej: Slovensko brzdí nekultúrnosť

Video

Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Hlava štátu má výhrady i k novozavedeným dôvodom odvolania oboch funkcionárov, Čaputová v nich vidí ohrozenie nezávislosti oboch orgánov voči vládnej moci. Upozorňuje tiež na retroaktivitu zákona. „Môže sa uplatniť aj na súčasných predsedov oboch orgánov vymenovaných podľa doterajších predpisov, čím dochádza k ústavnému nesúladu s princípom právnej istoty,“ vysvetlila.

Hlava štátu tiež namieta zaradenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) medzi ústredné orgány štátnej správy. Výhrady prezidentky smerujú k spôsobu, akým zmenu právna úprava schválila a akým sa má uviesť do právneho života.

danko, čaputová Čítajte viac Prezidentkino veto zabrzdí vznik nového ministerstva. SNS tvrdí, že rezort by priniesol štátu miliardy

„Ide o prijatie zásadnej zmeny postavenia SIS a ÚRSO, ktorá prebehla bez diskusie s dotknutými orgánmi, bez medzirezortného pripomienkového konania a bez zohľadnenia všetkých legislatívnych dosahov na práva a povinnosti týchto orgánov v praxi,“ objasnila. Neprediskutovaná a dostatočne nepripravená zmena môže podľa nej spôsobiť problémy v praxi.

Výhrady má prezidentka aj k zmenám pri licenciách na obchodovanie so zbraňami a výrobkami obranného priemyslu, ktorých vydávanie by po novom bolo výhradne na stanovisku ministerstva obrany bez autorizácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a SIS.

Podľa prezidentky to môže spôsobiť ohrozenie verejného záujmu. Poukázala pri tom na to, že rezort obrany nemôže disponovať takou kvalitou informácií o stave ľudských práv, bezpečnosti, stavu demokracie a jej ohrozenia v tretích krajinách, akou disponuje z dôvodu svojej činnosti MZVEZ a SIS.

Fico: Neprekvapilo, že sa prezidentka postavila na stranu Lipšica

Video

„Tieto informácie sú pritom životne dôležité pri posúdení žiadosti o udelenie licencie pre obchodovanie s dotknutými výrobkami z pohľadu zahraničnopoli­tických, bezpečnostných alebo obchodnopolitických záujmov SR,“ uviedla prezidentka, namietajúc i v tom prípade skrátené legislatívne konanie bez odbornej diskusie.

Prezidentka zároveň vládou deklarované dôvody na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu považuje za politické a v žiadnom prípade nie za právne ani zákonné, kritizuje aj samotný priebeh rozpravy v parlamente.

V rámci tzv. kompetenečného zákona, ktorý poslanci schválili 20. decembra, malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

SNS verí, že sa parlament pri hlasovaní opäť zjednotí

Slovenská národná strana (SNS) verí, že parlament sa opäť zjednotí pri hlasovaní o tzv. kompetenčnom zákone a bude platný aj bez súhlasu prezidentky.

SNS vníma vyjadrenie prezidentky, ktorá zákon vetovala, so zadosťučinením. „Ani jedno slovo nie je o výhrade vo vzťahu k ministerstvu cestovného ruchu a športu. Opozícia celú kritiku zamerala na vznik ministerstva, ktoré je potrebné pre Slovenskú republiku,“ vyhlásila strana.

Marian Repa aktual Čítajte viac Čaputovej stop „prílepkom“ v kompetenčnom zákone

Slovensko môže podľa národniarov v budúcnosti na synergii cestovného ruchu a športu zarábať do štátneho rozpočtu miliardy.

Opozícia, najmä Sas a PS, podľa SNS opäť ukázala len svoj amatérsky prístup, keď sa zamerala svojimi vyjadreniami na vznik nového ministerstva, ktoré prezidentke SR „vôbec neprekáža“.

KDH sa možno obráti na Ústavný súd

Ak parlament prelomí veto prezidentky, Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) zváži, že sa obráti na Ústavný súd. Hnutie poukázalo na to, že novela tzv. kompetenčného zákona je mimoriadne škodlivá pre Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

„Je dobrou správou pre Slovensko, že prezidentka vetovala kompetenčný zákon, ktorý zriaďuje nové ministerstvo športu a cestovného ruchu a účelovo radikálne mení organizáciu štátnej správy,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

Europe Google Čítajte viac Koalícia si robí chuť na kľúčový nezávislý úrad. Pokus o ovládnutie si všimol aj Brusel

Doplnil, že podpora športu a cestovného ruchu na Slovensku je pre KDH mimoriadne dôležitá. Tvrdí, že ak by to tak bolo aj pre koalíciu, tá by sa podľa neho vydala cestou riadneho legislatívneho procesu, kde sa opravia všetky nedostatky a nové ministerstvo bude slúžiť svojmu účelu. „Pod rúškom vzniku nového ministerstva sa však strany SNS, Smer a Hlas snažia zmeniť štruktúru mnohých orgánov, a to štýlom, aký im je blízky – s chybami, bez odbornej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní,“ doplnil Majerský.

Koalícia sa podľa neho snaží pretlačiť rozsiahle zmeny v organizácii ústredných orgánov štátnej správy, zmeny v spôsobe menovania a odvolávania čelných predstaviteľov úradov a zasahuje do nezávislosti ich výkonov.

Opozícia veto víta

Opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Progresívneho Slovensko uvítali rozhodnutie prezidentky Čaputovej vetovať kompetenčný zákon.

„Andrejovi Dankovi sa dnes zrútil detský sen o vytvorení nového ministerstva pre svojich ľudí už od 1. januára. Miesto cielenej podpory športu a cestovného ruchu si koalícia pred Vianocami schválila v čase nedostatku financií ministerstvo s rozpočtom 100 až 200 miliónov eur ročne. Časť z toho ide pritom na platy úradníkov, limuzíny a ochranku, “ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

"Navyše, novela kompetenčného zákona brala viaceré právomoci prezidenta pri menovaní Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a predsedu Štatistického úradu. Taktiež ministerstvu obrany, konkrétne Robertovi Kaliňákovi, poskytovala monopol pri udeľovaní licencií na obchodovanie so zbraňami. Toto je absolútne neprijateľné. Robert Fico sa mocensky snaží ovládnuť celý štát, pričom za poslušnosť chcel dať jednému zo svojich verných vlastné ministerstvo a druhému obchod so zbraňami,“ pokračoval ďalej Gröhling.

Veto prezidentky pri kompetenčnom zákone je preto podľa SaS správne. „Ak si však vládni poslanci myslia, že prelomenie veta prezidentky bude v parlamentne jednoduché, tak na to môžu zabudnúť. Budeme zásadne proti a bojovať proti tomuto vládnemu valcu. Navyše, spolu s opozičnými kolegami plánujeme napadnúť novelu kompetenčného zákona na Ústavnom súde,“ uzavrel Gröhling.

Opozícia je nespokojná, ako bol prijatý rozpočet

Video

„Táto novela je veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie ako je Štatistický úrad, či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zároveň dláždi cestu pre Tibora Gašpara, aby sa mohol stať riaditeľom SIS,“ vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Prezidentka kritizuje nielen viaceré ustanovenia toho zákona, ale aj spôsob, akým zmeny v zákone prebehli. „Čistky v nezávislých štátnych inštitúciách či nová trafika pre SNS v podobe nového ministerstva určite nie sú dostatočné dôvody na skrátené legislatívne konanie. Sen Andreja Danka mať už od nového roka svoje nezmyselné ministerstvo sa rozplynul,“ skonštatoval Šimečka.

Návrh kompetenčného zákona sa tak vracia do parlamentu, kde budú poslanci a poslankyne rokovať o výhradách prezidentky. „Tak ako v prípade pozmeňováku poslanca Romana Michelka, ktorý sa nám podarilo zastaviť, aj pri ďalších škodlivých návrhoch tejto novely urobíme v opozícii všetko pre to, aby sme prinútili koalíciu tie najhoršie návrhy stiahnuť,“ uzavrel Šimečka.