Poľský poslanec, ktorý vidí v Židoch satanistov, môže skončiť pred súdom

Pravda | 20.01.2024 16:00
Poland Parliament Antisemitism Foto: ,
Zapaľovanie sviečok na menore v poľskom Sejme. Antisemitský poslanec Grzegorz Braun ich potom uhasil hasiacim prístrojom.
Vyčíňanie nenávistného politika zašlo tak ďaleko, že parlament mu nielen strhol výraznú časť príjmu, ale aj umožnil jeho trestné stíhanie. Poľský Sejm zbavil poslaneckej imunity Grzegorza Brauna, ktorý má odpor ku všetkému židovskému. V priestoroch parlamentu uchmatol hasiaci prístroj a uhasil s ním veľkú menoru, sedemramenný svietnik symbolizujúci judaizmus. Jeho besnenie zaznamenala kamera televíznej stanice TVN24.

Braun sa zahral na zúrivého hasiča vo vstupnej hale Sejmu. Sviečky na menore horeli počas chanuky (sviatok svetiel), čo je židovská spomienka na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu Makabejcami po jeho znesvätení. (Úspešné makabejské povstanie v druhom storočí pred naším letopočtom bolo v Judei namierené proti helénskej dynastii Seleukovcov, po ktorom víťazi založili kráľovstvo.)

Menoru zapálili na počesť židovských spoluobčanov, podujatie organizoval maršalek (predseda) Sejmu Szymon Holownia. Braun zadymil halu tak silno, že vyzerala, ako keby do nej prenikla hustá hmla, ľudia museli vybehnúť von, aby sa nadýchali čerstvého vzduchu.

Poslanec, ktorý je člen krajne pravicovej strany Konfederácia, po besnení nič neoľutoval. Tvrdil, že chanuka je satanistická a iba sa snažil vrátiť dianie v Sejme do normálneho chodu. „Hanbiť by sa mali tí, čo sa zúčastnili tohto satanistického uctievania," citovala ho agentúra AP po odpovedi na otázku, či sa aspoň trochu nehanbí.

steven spielberg Čítajte viac Podľa Spielberga narastá antisemitizmus. Svedčí o tom aj popkultúra

Sejm najprv potrestal Brauna zrážkou polovice platu na tri mesiace a úplným odňatím poslaneckých finančných náhrad na pol roka. Incident sa stal v decembri, teraz väčšina členov parlamentu súhlasila s jeho vydaním na trestné stíhanie. „Bude čeliť obžalobe z viacerých skutkov, vrátane ničenia cudzej veci a urážky vierovyznania," poznamenal podľa agentúry PAP prokurátor Mariusz Dubowski.

So zbavením poslaneckej imunity súhlasili nielen koaliční poslanci, ale aj zástupcovia najsilnejšej opozičnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Nezastali sa ho ani všetci predstavitelia Konfederácie. „Odsudzujem jeho počínanie," zdôraznil podľa serveru Politico Braunov stranícky kolega Slawomir Mentzen. Zhrozenie vyslovila aj katolícka cirkev: „Ospravedlňujem sa celej židovskej komunite v Poľsku," napísal na sociálnej sieti X kardinál Grzegorz Rys, ktorý má v agende dialóg katolíkov so Židmi.

Pochopiteľne, že reagoval aj hlavný poľský rabín Michael Schuddrich: „Niekto uhasil chanukové sviečky a o chvíľu sme ich znovu zapálili… Tisíce rokov sa nác snažia naši nepriatelia zničiť, od makabejského obdobia až po Hamas. Musia sa však naučiť vedieť, že nás nezlikvidujú," povedal pre agentúru Reuters.

Dystopic requiem quartet Čítajte viac Projekt Mňa sa to (ne)týka ide do škôl rozširovať vedomosti o extrémizme a holokauste

Braun je dlhé roky známy protižidovskými výrokmi. Šíri napríklad sprisahaneckú teóriu, že Židia túžia podmaniť si Poľsko a jeho obyvateľov poslať do kolónií (za pliagu považuje aj homosexuálov). V júni minulého roku vtrhol do budovy Nemeckého historického inštitútu vo Varšave, kde mal uznávaný poľsko-kanadský historik Jan Grabowski prednášku o holokauste (podiel na vyvražďovaní Židov v nacistami okupovanom Poľsku pripisuje aj domácim obyvateľom). Braun mu vytrhol z ruky mikrofón a znefunkčnil reproduktory. Privolaní policajti boli bezradní – výtržník sa oháňal poslaneckou imunitou.

Bohužiaľ, Braun má v Poľsku aj podporovateľov. Jeden výrobca oblečenia a kuchynských predmetov neváhal začať ponúkať v internetovom obchode tovar s motívmi poslancovej nenávisti. Do predaja ponúkol tričká s hasiacim prístrojom, ktorý strieka penu na sedemramenný židovský svietnik, a šálky na čaj s portrétom Brauna. Na Facebooku napísal, že ho záujem zákazníkov príjemne prekvapil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ