Nórska spravodajská služba: Rusko sa stalo silnejším a vo vojne proti Ukrajine je vo výhode

TASR, SITA | 12.02.2024 20:54
Rusko získava výhodu vo vojne na Ukrajine vďaka väčšiemu počtu vojakov a materiálom dodaných Čínou a Severnou Kóreou či inými krajinami, upozornila v pondelok nórska vojenská spravodajská služba.
Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Rusi zaútočili na Charkov iránskymi šáhidmi. Drony zasiahli čerpaciu stanicu, od ktorej sa vznietili domy. Zomrelo najmenej sedem ľudí. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajina bude potrebovať značnú vojenskú pomoc Západu, aby situáciu obrátila, vyhlásil šéf nórskej vojenskej spravodajskej služby Nils Andreas Stensönes. „Rusko má v tejto vojne v súčasnosti silnejšiu pozíciu ako pred rokom a je v procese získavania výhody,“ uviedol Stensönes pre novinárov pri prezentácii výročnej správy o rizikách.

Poukázal na to, že Rusko mohlo mobilizovať približne trikrát viac vojakov než Ukrajina a že zvláda sankcie lepšie, ako sa očakávalo. Jeho priemysel zároveň dokáže podľa Stensönesa vyrábať viac munície, bojových vozidiel, dronov a rakiet, čo umožňuje ruským vojakom „udržiavať vojnové snahy po celý rok“.

Putin Čítajte viac Historici pre BBC: Putin si vymýšľal a klamal. A obhajoval Hitlera

Rusko tiež dostáva vojenskú pomoc od Severnej Kórey, Iránu, Bieloruska a Číny, pričom Peking Moskve neposiela zbrane ale stroje, vozidlá, elektroniku a náhradné súčiastky pre ruský zbraňový priemysel, povedal Stensönes.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

Podľa Stensönesa je vojna na Ukrajine „prvou svetovou vojnou vo farbe". Ukrajina a Rusko totiž majú opevnené pozície, útočné operácie sú obmedzené a nevedú k výrazným zmenám a dôležitú úlohu zohráva delostrelectvo. Šéf nórskej obrannej spravodajskej služby zároveň povedal, že Ukrajina nie je schopná sama vyrobiť potrebné zbrane a je „úplne závislá od materiálnej podpory zo Západu“, pričom veľkú časť západného vybavenia, ktoré už dostala, „stratila alebo použila“.

„Ukrajinské sily budú potrebovať značnú zbraňovú pomoc Západu, aby boli schopné sa brániť a znovu získať v konflikte iniciatívu,“ uviedol šéf nórskej vojenskej rozviedky. Zároveň poukázal na žiadosti Kyjeva o muníciu, zbrane s dlhým dosahom, vzdušnú obranu, tanky a stíhačky.

Nemecké húfnice aj americké Bradley hľadajú ruských nepriateľov
Video
Na boj Ukrajincov s ruskými agresori sú pripravené nemecké húfnice PzH 2000 i americké bojové vozidlá Bradley. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Nórsko a Európa musia byť pripravení prevziať väčšiu zodpovednosť na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti svojich spojencov,“ uviedol po boku Stensönesa nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

Nórsko spolu s Dánskom a Holandskom súhlasilo, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16, ktoré žiadala od svojich spojencov. Spojené štáty sú od začiatku invázie hlavným vojenským sponzorom Ukrajinu, no americký Kongres sa nedokáže dohodnúť na ďalšej pomoci. Vyhliadky na návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu okrem toho taktiež kladú na Európu väčšiu zodpovednosť.