Prokurátor ÚŠP zrušil Haščákovi a šiestim ďalším obvinenia v kauze Gorila

Pravda, TASR, ČTK | 19.02.2024 20:08, aktualizované: 
Jaroslav Haščák Foto:
Jaroslav Haščák
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil obvinenia spoluzakladateľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry a ÚŠP Zuzana Drobová.

Haščák bol od novembra roku 2022 stíhaný pre podozrenie z trestných činov založenia a podpory zločineckej skupiny a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. ČTK o tom informoval Haščákov advokát Martin Škubla, ktorý tiež uviedol, že zrušené bolo v prípade aj stíhanie ďalších šiestich ľudí. Prokuratúra zrušenie obvinenia v kauze potvrdila. Podľa nej tak žalobca urobil kvôli formálnym a procesným nedostatkom.

Kauza sa týka zhruba 20 rokov starej kauzy Gorila, v ktorej polícia preveruje podozrenie z podplácania politikov a úradníkov Pentou v rokoch 2005 a 2006. Finančná skupina nekalé rokovania v kauze dlhodobo popiera.

NAKA zasahovala v Pente, zadržala Haščáka
Video

„Obhajoba Haščáka od začiatku tvrdí a v sťažnosti voči obvineniu vysvetlila, že obvinenie nie je dôvodné, pretože sa neopiera o žiadne dôkazy a skutky kladené v obvinení Haščákovi za vinu sa nestali,“ uviedol Škubla.

Pozastavený výkon funkcie

Podľa Škublu elitný útvar slovenskej prokuratúry ÚSP uznal argumenty obhajoby, že vyšetrovateľka, ktorá v prípade vzniesla obvinenia, mala v súlade so zákonom prerušený výkon funkcie policajtky. Dodal, že sa tak stalo z dôvodu, že vyšetrovateľka vykonávala platenú funkciu členky obecného zastupiteľstva. Aj prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že v prípade ide o problematiku kolízie funkcie policajta a plateného úradníka.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac Ústavný súd prijal sťažnosť Haščáka na postup SIS v kauze Gorila

ÚSP uviedol, že v kauze by mohlo znovu padnúť obvinenie. Stalo by sa tak v prípade, že nenadobudne právoplatnosť parlamentom schválená novela trestného zákonníka, ktorá okrem iného skracuje premlčacie lehoty trestných činov a ktorú napadla na ústavnom súde prezidentka Zuzana Čaputová. Zrušený má byť aj samotný ÚSP. Haščák podľa svojho advokáta však chce v súvislosti s možným premlčaním kauzy trvať na prerokovaní prípadu.

Podľa dostupných informácií spolu s Haščákom boli v prípade pôvodne stíhaní napríklad bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek a niekdajší členovia vedenia Fondu národného majetku (FNM), ktorý v minulosti spravoval podiely štátu vo firmách.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac NAKA obvinila Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí zo závažných trestných činov. Súvisia s kauzou Gorila

Kauza Gorila prepukla na konci roka 2011, keď na internete niekto zverejnil dokumenty, ktoré boli vypracované na základe odpočúvania. O osem rokov neskôr potom do médií unikla aj samotná nahrávka z odpočúvania jedného z bratislavských bytov, kde sa podľa uniknutých dokumentov stretával Haščák napríklad s Malchárkom či s členkou vedenia FNM Annou Bubeníkovou. Tá rovnako ako Haščák a Malchárek čelila obvineniu.