VIDEO: Unian: Ruskí vojaci postrieľali vzdávajúcich sa ukrajinských zajatcov

ČTK | 21.02.2024 08:00
Ruskí vojaci opäť postrieľali ukrajinských zajatcov, tentoraz pri dedine Robotne na juhovýchode krajiny, uviedla v utorok agentúra Unian s odvolaním sa na video, ktoré sa rozšírilo po sociálnych sieťach.

Incident sa mal stať už v nedeľu, keď ruské jednotky útočili na dedinu, ktorú sa podarilo oslobodiť vlani v lete počas ukrajinskej protiofenzívy.

Streľba pri Robotyne, ruskí vojaci mali zastreliť zajatých ukrajinských vojakov
Video
Zdroj: X

Rusi sa zmocnili troch ukrajinských vojakov v opevnenom postavení, ktorí chránili prístup k dedine z juhu. „Nepriateľ opäť bez ohľadu na vojnové pravidlá a zvyky zajal a zastrelil našich vojakov,“ napísal spravodajský kanál DeepState, blízky ukrajinskej armáde.

DeepState už v nedeľu informoval o zastrelení šiestich ranených ukrajinských vojakov, zanechaných v opevnenom postavení Zenit na juhu Avdijivky. Toto mesto dobyli Rusi, ktorí podľa kanála rozšírili na sociálnych sieťach video. Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že Rusi postrelili zranených ukrajinských vojakov, hoci predtým súhlasili s ich zajatím a následnou výmenou. Podľa ombudsmana ide o vojnový zločin.

„Vzhľadom na úplné obkľúčenie pevnosti Zenit bolo rozhodnuté kontaktovať koordinačné centrum a organizácie, ktoré rokujú s nepriateľskou stranou o výmene zajatcov,“ uviedla podľa Unian ukrajinská 110. samostatná mechanizovaná brigáda, ktorá pôsobila na tomto úseku frontu. Rusi podľa nej oznámili koordinátorom, že súhlasia s evakuáciou ukrajinských ranených, poskytnú im potrebnú pomoc a neskôr ich vymenia.

„Čo sa dialo ďalej, sme sa dozvedeli z nepriateľských zdrojov,“ dodala brigáda s tým, že na záberoch vyhotovených Rusmi z dobytého postavenia Zenit bolo identifikovaných päť zastrelených ukrajinských vojakov. Informácie o šiestom mŕtvom vojakovi sa zatiaľ nepotvrdili.

Ukrajinský ochranca práv Dmytro Lubinec uviedol, že ruské jednotky sa popravou ukrajinských vojnových zajatcov v Doneckej oblasti na východe krajiny dopustili vojnových zločinov. Už v nedeľu začala prípad vyšetrovať ukrajinská prokuratúra.

Ukrajinské pozemné sily cez víkend tiež obvinili ruských vojakov zo zastrelenia dvoch ukrajinských vojnových zajatcov v inej oblasti východnej Ukrajiny.

Moskva a Kyjev sa od ruskej invázie na Ukrajinu obviňujú zo zabíjania vojnových zajatcov opakovane. V marci 2023 sa virálnym stalo video, ktoré údajne zachytávalo ukrajinského vojaka zastreleného čoskoro po tom, ako zvolal „sláva Ukrajine“.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vtedy uviedol, že „zdokumentoval početné porušenia medzinárodného humanitárneho práva voči vojnovým zajatcom, vrátane prípadov hromadných popráv ruských a ukrajinských vojnových zajatcov“.