Putin je podľa Bidena sukin syn, ruský vodca reagoval sarkasticky

ČTK, TASR | 22.02.2024 06:46, aktualizované: 
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden v stredu označil ruskú hlavu štátu Vladimíra Putina za "šialeného hajzla". Výraz, ktorý použil, by sa však dal preložiť aj ako sukin syn.

O Bidenovom výroku, ktorý padol v San Franciscu pri stretnutí s podporovateľmi jeho kampane, informovala dnes agentúra Reuters.

Osemdesiatjeden­ročný Biden hovoril o hrozbách pre ľudstvo a zdôraznil, že za nebezpečenstvo považuje predovšetkým klimatické zmeny. „To je posledná existenčná hrozba. Je to klíma. Máme tu šialeného hajzla, ako je ten chlapík Putin a ďalších, a vždy sa musíme obávať jadrového konfliktu, ale existenčnou hrozbou pre ľudstvo je klíma,“ vyhlásil Biden.

Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video

Na označenie Putina použil skratku „SOB“, ktorá v angličtine znamená „son of a bitch“, a do slovenčiny sa dá preložiť práve ako hajzel alebo doslovne sukin syn.

Putin na hanlivé označenie zo strany Bidena reagoval sarkastickou poznámkou o tom, že ho v Bielom dome uprednostnil pred exprezidentom Donaldom Trumpom. Putin nedávno uviedol, že považuje Bidena za lepšieho kandidáta na amerického prezidenta v nadchádzajúcich novembrových voľbách v USA ako je Trump, pretože je „skúsenejší, predvídateľnejší a je to politik starej školy“.

Biden si splietol Macrona s Mitterandom a urobil z neho Nemca
Video

„Samozrejme, že mi nemôže povedať: Voloďa, výborne, ďakujem (za podporu), veľmi si mi pomohol,“ povedal Putin v reakcii na to, že ho Biden nazval „sukiným synom“.

Americký prezident svojimi slovami o nebezpečenstve jadrového konfliktu narážal na vyjadrenie Putina aj ďalších ruských predstaviteľov, ktorí od začiatku vojny na Ukrajine o možnom použití jadrových zbraní opakovane hovorili. Rusko vlani navyše pozastavilo svoju účasť na dohode New START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, a nechalo rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku.

Biden už v minulosti výrazom „son of a bitch“ označil aj iných ľudí, v januári 2022 napríklad reportéra televíznej stanice Fox News.