Vláda chce podľa Šimečku z RTVS vytvoriť svoje propagandistické médium, SaS sa chce obrátiť na eurokomisiu. Zvolávajú protest

TASR | 12.03.2024 09:27, aktualizované: 
Návrh, ktorý rezort kultúry predložil v súvislosti so zmenami v RTVS, potvrdzuje, že vláda Roberta Fica postupuje podľa maďarského autokratického scenára. V reakcii na zverejnený návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase to na utorkovej tlačovej konferencii uviedol predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Oznámil zároveň, že opozícia využije všetky možné nástroje, sa proti týmto zmenám postaviť.

„To, čo vláda predstavila, je neskrývaná ambícia vytvoriť propagandistické médium, ktoré bude servilne pomáhať vláde a ktoré bude pretláčať proruské naratívy,“ uviedol Šimečka.

Je presvedčený, že vláda postupuje podľa maďarského scenára, ktorým sa snaží postupne ovládnuť nielen bezpečnostné sily, ale aj médiá. „Je dôležité sa proti tomu postaviť,“ zdôraznil Šimečka s tým, že okrem opozičných aktivít na pôde parlamentu očakáva aj zvýšený tlak občianskej verejnosti.

Pripomína, že práve tento politicko-občiansky odpor pomohol zvrátiť zamýšľaný zámer vlády v prípade novelizácie trestného zákona. Avizoval v tejto súvislosti, že v piatok 15. marca sa uskutoční v Bratislave verejný protest.

Šimkovičová v Ide o pravdu: RTVS nerozdelíme, ale musíme vymeniť jej vedenie
Video

Poslankyňa Národnej rady SR Zora Jaurová (PS) mieni, že navrhovaný zámer znamená snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS. Upozornila, že kroky nie sú v súlade nielen so základnými demokratickými princípmi, ale aj príslušnými európskymi smernicami, ktoré definujú štandardné rámce pre nezávislé fungovanie médií. Vyzvala preto verejnosť, aby neostala ľahostajná. „Teraz je čas, postaviť sa za RTVS,“ upozornila. Potvrdila tiež, že PS bude iniciovať zvolanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, taktiež i diskusiu o predloženom legislatívnom návrhu aj na pôde EÚ.

Jarjabek: Všetko to, čo sa deje okolo RTVS, zapríčinila súčasná opozícia

Ak opozícia obviňuje zo snáh o zoštátnenie verejnoprávnej RTVS, mala by obviňovať samu seba, uviedol poslanec Národnej rady SR a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer).

„Bola to práve súčasná opozícia, ktorá zrušením koncesionárskych poplatkov vytvorila z RTVS štátne médium zo dňa na deň,“ upozornil na krok, ktorý iniciovala v závere roka 2022 SaS.

Utorkovú kritickú reakciu opozície na predložený nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase a najmä jej poukazovanie na snahu vlády vytvoriť z telerozhlasu propagandistický nástroj, Jarjabek odmieta. „Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo,“ komentuje vyjadrenia politických oponentov.

„Opozícia zapríčinila všetko to, čo sa okolo televízie deje i to, ako sa deje,“ vyhlásil poslanec. Argumentuje v tejto súvislosti, že zrušením tzv. koncesionárskych poplatkov opozícia de facto zničila duálny systém na slovenskom mediálnom trhu.

Je presvedčený, že RTVS je v súčasnosti v situácii, „že s ňou treba niečo robiť“. „To, čo prežíva RTVS, je na nový zákon, ak chceme zachovať existenciu verejnoprávnej inštitúcie,“ zdôraznil.

Samotný legislatívny návrh nechcel bližšie analyzovať, očakáva, že v priebehu legislatívneho procesu sa môže meniť. Odmietol ale, že prvoradou otázkou by bolo personálne obsadenie orgánov verejnoprávneho média. „V prvom rade je potrebné riešiť financovanie a organizačnú štruktúru, ako budú ďalej televízia a rozhlas fungovať, aby si uchovali istú autonómiu,“ upozornil. „Až potom, v tej poslednej fáze sa budeme baviť o tom, kto bude riaditeľom,“ dodal.

Nechcel špekulovať, či môže byť k návrhu zákona mimoriadne rokovanie parlamentu. „Je potrebné si počkať na znenie zákona, ktoré príde do parlamentu,“ zopakoval.

Korčok označil návrh legislatívy týkajúcej sa RTVS za ovládnutie inštitúcie

Nová legislatíva týkajúca sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavuje ovládnutie inštitúcie. Uviedol to bývalý diplomat a kandidát na prezidenta Ivan Korčok v reakcii na legislatívny zámer z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR. Tvrdí tiež, že zástupcovia vládnej koalície deformujú mediálny priestor.

„Predstavitelia vládnej moci robia veci na hrane alebo idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice, preto odmietajú chodiť do médií,“ vyhlásil Korčok. Tvrdí, že koaliční politici nechcú odpovedať na kritické otázky a radšej si na svoju prezentáciu vyberajú „kvázi médiá“, ktoré im takéto otázky nekladú, ale s nimi súhlasia. Považuje to za deformáciu mediálneho priestoru a veľké riziko pre krajinu aj občanov.

V súvislosti s návrhom týkajúcim sa telerozhlasu sa podľa Korčoka obchádza systém bŕzd a protiváh, ktoré garantovali nezávislosť RTVS. Kritizoval najmä zmeny v Rade RTVS a voľbe jej členov. Tí budú podľa neho už len zástupcami vládnej koalície a orgán bude priamo podriadený vláde a vedeniu rezortu kultúry.

SaS: Zmeny sú škodlivé pre slobodu slova a demokraciu

Navrhované zmeny v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sú snahou o ovládnutie inštitúcie, sú škodlivé pre slobodu slova a demokraciu. Vyhlásili to predstavitelia SaS na utorkovej tlačovej konferencii v reakcii na návrh Ministerstva kultúry predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Strana chystá aj hromadnú pripomienku, obrátiť sa chce tiež na Európsku komisiu.

„Snahou vládnej koalície je ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Robertovi Ficovi (Smer), Andrejovi Dankovi (SNS) a Petrovi Pellegrinimu (Hlas),“ vyhlásil podpredseda SaS a poslanec Branislav Gröhling.

Peter Bebjak, Rasťo Šesták, Český lev Čítajte viac Rada kritizuje RTVS: Príspevok z Českého leva nebol férový, môže byť chápaný i ako politická manipulácia

Kritizoval ambíciu rezortu kultúry zásadne zmeniť kontrolnú radu a voľbu členov, z ktorých troch má priamo voliť a odvolávať minister kultúry. Negatívne vníma, že rada by volila aj riaditeľa média.

Hovorí o neakceptovateľnom útoku na RTVS, ktorý nás vzďaľuje od demokratických krajín.

KDH: Navrhované zmeny v telerozhlase z neho vytvárajú spolitizované štátne médium

Ministerstvo kultúry chce účelovo nahradiť RTVS novou inštitúciou, do ktorej si dosadí „svojich ľudí“. Legislatívny zámer týkajúci sa zmien v telerozhlase týmto spôsobom vníma opozičné Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH).

Poslanec KDH a člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko tvrdí, že predložený návrh má fatálny vplyv na nezávislosť verejnoprávnych médií. „Tie sa novým zákonom dostávajú do rúk vládnej moci a stávajú sa de facto štátnym médiom,“ vysvetľuje.

Bernaťák, šimkovičová Čítajte viac Rezort kultúry predložil návrh zákona o telerozhlase, riaditeľa má voliť rada

Nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média hodnotí ako zjavné spolitizovanie telerozhlasu. „Vzhľadom na štýl zmien a spôsob, akým sa budú kreovať orgány Slovenskej televízie a rozhlasu, môžeme programovú radu pokojne vnímať ako politický cenzorský orgán vládnej moci,“ spresňuje Hajko.

Ďalším prostriedkom zaviazania si náklonnosti vedenia novej inštitúcie zo strany štátu bude podľa kresťanských demokratov obnovený inštitút Zmluvy so štátom, na základe ktorého sa bude môcť zvýšiť rozpočet k základnému percentu jej financovania, ktorý ostáva vo výške „najmenej 0,12 percenta HDP“. „S týmto bezprecedentným konaním zo strany ministerstva kultúry, ktoré má jasné politické zadanie predsedu vlády na zmeny vo vedení RTVS, zásadne nesúhlasíme,“ uzatvára Hajko.

Hnutie Slovensko: Z verejnoprávnej RTVS chcú spraviť vládnu slúžku

Hnutie Slovensko odmieta útoky predstaviteľov koalície na RTVS. Tá chce podľa neho spraviť z RTVS vládnu slúžku a podriadiť si ju. Hnutie to uviedlo v reakcii na návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Zároveň avizovalo, že k nemu bude iniciovať hromadnú pripomienku.

„Ministerka kultúry Martina Šimkovičová plní príkazy Roberta Fica a Andreja Danka a z RTVS chce urobiť slúžku vládnej moci,“ povedala členka hnutia a bývalá ministerka kultúry Natália Milanová.

Rada RTVS bude podľa nej zložená z vládnych prisluhovačov a tá následne vyberie riaditeľa RTVS, ktorý bude nesvojprávnou figúrkou vlády. Hnutie pripomína, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, kde sa v týchto dňoch schvaľuje Európsky akt o slobode médií, ktorý je v rozpore so zákonom, ktorý prináša do legislatívneho procesu slovenská vláda.

„Verejnoprávne médiá sú jedným z pilierov demokracie, a preto urobíme všetko pre to, aby zákon o ich podriadení nebol na vláde schválený,“ dodala Milanová.

Demokrati: Nástroj propagandy

Podľa mimoparlamentnej strany Demokrati si chce koalícia prisvojiť verejnoprávne médium a urobiť z neho nástroj svojej propagandy, uviedol Kristián Čekovský.

Bývalý predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá upozornil, že schválením zákona okamžite skončí nielen súčasný riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ale aj celá Rada RTVS. „Vláda chce takto ovládnuť nielen vedenie, ale aj kontrolný orgán verejnoprávneho média,“ zdôraznil, poukazujúc na to, že rada vytvorená výlučne politickými nominantmi bude voliť generálneho riaditeľa, rovnako bude mať možnosť ho odvolať bez udania dôvodu.

Skritizoval tiež plánované kreovanie programovej rady, taktiež s výraznou prevahou politických nominantov. „Tento orgán bude fungovať ako cenzorský úrad. Jeho úlohou bude posudzovať a kontrolovať vysielanie,“ dodal Čekovský. Pripomenul aj to, že vláda obmedzila diskusiu k zámeru skráteným pripomienkovým konaním.

Expl0ited Čítajte viac RTVS prelomila mlčanie: Rázne sa postavila za svojho moderátora, odsúdila hejtovanie

Demokrati zároveň informovali, že proti zmenám chcú bojovať nielen na domácej pôde, ale i v rámci EÚ. Oficiálnym listom sa preto strana obrátila na Věru Jourovú – eurokomisárku pre hodnoty a transparentnosť, do ktorej kompetencií spadá aj sloboda médií.

Remišová: RTVS bude slúžkou vládnej moci

Mocenské ovládnutie RTVS bude znamenať, že verejnoprávny rozhlas a televízia sa stanú len slúžkou a handrou vládnej moci. K zámeru rezortu kultúry to uviedla poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„To, čo si táto vláda dovoľuje, prekračuje všetky červené čiary a vytvára predpoklady na širší občiansky odpor. A my v parlamente urobíme všetko pre to, aby sme tejto vláde čo najviac sťažili jej snahu spáchať únos RTVS,“ uviedla Remišová.

MK SR predložilo v pondelok do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Fico Čítajte viac Fico sa opäť obul do novinárov. Tentokrát to schytala redaktorka RTVS

Michelko: Navrhované zmeny v RTVS majú priniesť viac vyváženosti a objektivity

Navrhované legislatívne zmeny v telerozhlase majú priniesť väčšiu vyváženosť, nestrannosť a objektivitu. Zmeny budú v súlade s európskou legislatívou, uviedol to predseda Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Michelko vidí pri navrhovaných zmenách inšpiráciu verejnoprávnymi médiami napríklad v Nórsku či Španielsku. Zdôraznil, že k návrhu zákona sa začína pripomienkové konanie. „Nevylučujem možnosť miernych obmien,“ uviedol v utorok novinárom.

„Ak budú voliť manažment ľudia, ktorí nesmú mať žiadnu priamu väzbu na politické strany a budú odborníci, nie politici, myslím si, že je to skôr posun dobrým smerom,“ doplnil Michelko.

Programovú radu by mali podľa jeho slov tvoriť odborníci, ktorí sú „zžití“ s inštitúciou. „Budú viac pripomienkovať a v spolupráci s manažmentom viac určovať vysielanie,“ skonštatoval šéf výboru. Priestor na väčšiu objektivitu v RTVS podľa neho existuje, pretože reakcie voličov voči telerozhlasu sú kritické.