Taraba požiada o posunutie mimoriadnej schôdze k zákonu o odstrele medveďov

TASR | 08.04.2024 11:06, aktualizované: 
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) požiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) o posunutie mimoriadnej schôdze k ústavnému zákonu o odstrele medveďov o pár dní alebo jeden týždeň. Verí, že dovtedy nájdu s časťou opozície zhodu na zákone. Myslí si, že do troch týždňov bude na Slovensku konečne efektívne riešenie odstrelu medveďa.
Taraba v Ide o pravdu: Medveď má právo na život, ale nech sa nám nepotuluje po obciach. Chceme zaručiť ľuďom bezpečie
Video

Taraba v pondelok ráno rokoval o ústavnom zákone s opozičným KDH. „Môžem potvrdiť, že aj KDH uznáva, že riešenie medveďov odstrelom cez zrušenie správneho konania je nevyhnutné,“ podotkol. Minister tvrdí, že návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podobným smerom ako návrh ústavného zákona.

Využijú niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona. „Stále trváme na tom, zo strany SNS, aj z vládnej koalície, že najúčinnejšie riešenie je ústavný zákon,“ skonštatoval Taraba. Ústavný zákon chce Taraba podľa vlastných slov na to, aby ho nemohli mimovládne organizácie a „protežanti aktuálneho stavu“ napadnúť na Ústavnom súde SR. Zároveň ho považuje za najstabilnejšie riešenie. Témou medveďov nechce robiť politiku, považuje to za bezpečnostný a environmentálny problém.

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Rudolf Huliak (SNS) má za to, že ľudia sa pre medveďa boja chodiť do prírody. V rámci Veľkej noci nahlásili ľudia ochranárom 39 stretov s medveďom, tvrdí. „Všetky veci, ktoré robíme, všetku legislatívu, ktorú predkladáme a všetko budeme robiť v rámci toho, aby ostal bezpečný slovenský vidiek zachovaný,“ podotkol Huliak.

KDH nesúhlasí s ústavným zákonom o medveďoch, predkladá vlastný návrh

Opozičné KDH nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom odstrele rizikových medveďov. Navrhuje vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov. Predstavilo ho aj ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), ktorému sa podľa predstaviteľov KDH jeho návrh pozdával. S Tarabom sa hnutie zhoduje na tom, že situácia s medveďmi je neudržateľná a treba ju čo najskôr riešiť.

KDH nevidí riešenie v ústavnom zákone. Podľa podpredsedu KDH Viliama Karasa by sa Slovensko týmto zákonom mohlo dostať do konfliktu s EÚ. Hrozí tiež podľa neho riziko „westernových“ prestreliek v rámci osídlení.

Hnutie navrhuje v rámci zákona o civilnej ochrane predefinovať pojem mimoriadna situácia. Pokiaľ by sa vyhlásila mimoriadna situácia, tak na výnimku, ktorá sa udeľuje v rámci zákona o ochrane prírody, by sa nemusel aplikovať správny poriadok. Výnimka by sa teda mohla udeliť bez správneho konania a efekt udelenia výnimky by bol podľa KDH efektívnejší.

Za mimoriadnu udalosť by sa podľa kresťanských demokratov mohol považovať aj výskyt divej zveri mimo jej prirodzeného výskytu v intraviláne obce, vykazujúci znaky ohrozenia života a zdravia obyvateľstva a poškodenia majetku. Dodali, že potrebná bude aj novelizácia zákona o ochrane prírody, zrevidoval by sa aj proces udeľovania výnimiek na ministerstve životného prostredia.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v L. Mikuláši
Video

Karas hovorí o snahe prepojiť zákon o ochrane prírody s mimoriadnou situáciou. „Odstránia sa administratívne prekážky tak, aby sa mohlo efektívne zasiahnuť, aby sa nečakalo až do udelenia výnimky v procese, ktorý je dnes nastavený a je správny,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii. „Nechceme odstraňovať procesy, ktoré dnes sú pri udelení výnimky na odstrel medveďa. Ale ak je vyhlásená mimoriadna situácia, nastáva úplne iný stav, ide o ohrozenie života a zdravia a vtedy musí reagovať aj proces udelenia výnimky,“ priblížil.

KDH deklaruje, že vníma ohrozenie ľudí medveďmi ako závažný problém, rozumie obavám ľudí, ktorí žijú v regiónoch s častým výskytom medveďov. Víta veľké nasadenie zásahového tímu, navrhuje však spružniť fungovanie a administratívne pokyny pre zásahy.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania. Vláda chce, aby Národná rada (NR) SR schválila zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament by sa ním mal začať zaoberať v utorok.

Kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre L. Mikuláša
Video

PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) presadzuje efektívny manažment medveďa hnedého, ktorý nebude ohrozovať ľudské zdravie. Na júnovú schôdzu predloží návrh legislatívy na posilnenie prevencie. Príkladom je zákaz vnadenia v okolí ľudských obydlí ako jeden z nástrojov na zamedzenie približovania šeliem k ľuďom. Informovala o tom poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová (PS).

Progresívne Slovensko sa zhoduje s KDH, že ústavný zákon z dielne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) je „prehnaný nástroj, ktorý predstavuje nebezpečenstvo pre ľudí“. „Ide o pokus koalície preniesť vinu na opozíciu, keďže sa ukazuje ich úplná neschopnosť riešiť problém,“ skonštatovala Stohlová. Téma odstrelu medveďov nemá podľa nej byť v ústavnom zákone.

Poukázala na to, že Slovensko má k dispozícii nástroje pre strety s medveďmi, napríklad zásahový tím, ktorý funguje mimo zdĺhavého správneho konania. Potrebuje však podľa nej posilniť materiálne a personálne, minimálne na úrovni každého národného parku. Za rovnako dôležité považujú preventívne opatrenia – zabezpečenie odpadkov, plodín a zvierat, riešenie vnadísk, komunikáciu s verejnosťou či jej edukáciu.

Poslankyňa upozornila, že riešenie navrhnuté v ústavnom zákone je nebezpečné. „De facto 500 metrov od obce by mohlo široké spektrum ľudí narábať so zbraňou v snahe zastreliť medveďa. Vieme, že to nie je jednouchá vec,“ poznamenala.

Polícia vyšetruje prípad stretu s medvedicou, pri ktorom bol postrelený človek

Polícia vyšetruje prípad po stretnutí dvoch ľudí s medvedicou v časti Kyslinky na Poľane. Jeden z nich na ňu vystrelil, pre neobjasnené okolnosti sa však zranil jeho kolega. TASR o tom v pondelok informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Dodala, že dvaja zamestnanci Štátnej ochrany prírody SR mali v nedeľu (7. 4.) dopoludnia v hore pracovnú činnosť. „Muži zahliadli v lesnom poraste medvedicu a dva menšie medvede, pričom sa medvedica mala smerom k mužom náhle rozbehnúť,“ objasnila. Keď bola bližšie, približne na sedem metrov, jeden zo zamestnancov na ňu vystrelil. So zranením však do banskobystrickej nemocnice previezli jedného z pracovníkov. „Podľa dostupných informácií je to poranenie nohy, na lýtku,“ zdôraznila.

Hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje v pondelok pre TASR uviedla, že pacienta prijali na kliniku úrazovej chirurgie. „Jeho stav je stabilizovaný,“ podotkla.

Prípad dokumentuje obvodné oddelenie Policajného zboru vo Zvolene. Začalo sa aj trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Muž strieľal so zbraňou, ktorú podľa policajnej hovorkyne držal legálne. „Zbraň aj náboje k nej od držiteľa vydali do trestného konania,“ poznamenala.