Ruska odišla z centrálnej banky po invázii na Ukrajinu. Poskytla návod Západu, ako vykrvácať ruskú ekonomiku

Alexandra Prokopenková pracovala v ruskej centrálnej banke, no po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, z práce odišla. Nedávno poskytla rozhovor pre nemecký časopis Der Spiegel, v ktorom vysvetľuje, čo robí vláda, aby udržala ekonomiku nad vodou, či fungujú západné sankcie a ako by mohol Západ ešte viac oslabiť ruskú ekonomiku.

09.04.2024 10:41
debata (196)
Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje
Video

Rozhovor sa dá prečítať v angličtine tu. V úvode vysvetľuje, že ruský prezident Vladimir Putin pristupuje k manažmentu ekonomiky pragmaticky a snaží sa byť čo najmenej ideologický. Vraj si uvedomuje, ako skončilo cárske impérium či Sovietsky zväz, ktorým do veľkej miery zlomil krk ekonomický kolaps a preto manažment ekonomických záležitostí necháva v rukách expertov.

Ropa Čítajte viac Rusko chystá škrty. Namiesto obmedzenia vývozu budú ťažiť menej ropy

Aktuálnu ekonomickú situáciu opisuje ako „nie hroznú, ale ani úžasnú“. Podľa nej sa ale začína prehrievať. Prispieva k tomu najmä to, že nemá kto pracovať, nezamestnanosť je rekordne nízka, čo limituje produkcie tovarov a služieb do budúcnosti. Navyše, celkom solídny rast je poháňaný v drvivej miere vojnovými výdavkami v oblasti metalurgie na výrobu zbraní či textilu na výrobu uniforiem.

Putinova trilema

Aj keď sa sem tam vyskytne problém s dodávkou nejakého tovaru, podarí sa ho doplniť. „Pre vývoj na bojisku je rozhodujúci časový horizont 12 až 18 mesiacov a pre Rusko nevidím výrazné ekonomické problémy,“ hovorí Prokopenková.

Každopádne, Putin sa nevyhne problémom. Ekonómka ich nazýva trilemou: Putin musí udržať vysoké výdavky na vojnu, na druhej strane musí zabezpečiť všeobecnú prosperitu a do tretice musí udržať makroekonomickú stabilitu. Tieto tri úlohy však idú proti sebe a nedajú sa podľa nej splniť všetky naraz. „Bude ťažké splniť všetky tri úlohy súčasne. Navzájom si odporujú. Stabilita vyžaduje nízku infláciu. Aby sa miera inflácie udržala pod kontrolou, museli by sa znížiť vládne výdavky. Ale to nie je možné kvôli nákladom na vojnu,“ pokračuje.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Už sa ozvala prvá firma, ktorej sa dotknú Ficom ohlásené nové dane. Najviac zaplatia najchudobnejší, sme znepokojení

Čo sa týka životnej úrovne bežných Rusov, Prokopenková hovorí, že zatiaľ dramatický pokles nie je cítiť, no zmeny badať napríklad pri kúpe auta, kde európske značky nahrádzajú čínske značky.

Sankcie zaberajú, ale…

Tiež sa vyjadrila, že kvalita ruských ekonómov je oveľa vyššia ako kvalita ruských generálov, keďže narozdiel od skutočného vojnového bojiska sa im podarilo udržať krajinu v relatívne zabezpečenom stave. Samozrejme, pokračuje Prokopenková, západné sankcie zaberajú, ale nie až tak na prvý pohľad citeľne, ako mnohí pozorovatelia vojny očakávali.

Majú aj svoj efekt, ktorý drží Rusov pokope. A to doslova, pretože, Západ zmrazil ruské majetky a sťažil pôsobenie či už biznismenov alebo šikovných ľudí v západných krajinách. To ich pripútalo k Putinovi, pretože nemôžu utiecť. Aj keď veľký počet ľudí a firiem z Ruska utieklo, nie je to toľko, koľko by mohlo, tvrdí Prokopenková.

„Myslím si, že sme teraz dosiahli bod, v ktorom môžeme jasne vidieť, že doteraz prijaté opatrenia nefungujú podľa plánu. Myslím, že by nezaškodilo trochu experimentovať. Žiaľ, EÚ doteraz urobila opak: jednoducho rozširuje svoj register zakázaných tovarov a sankcionovaných osôb. Vychýli to ruskú ekonomiku z kurzu? Samozrejme, že nie,“ hovorí ruská ekonómka.

TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Čítajte viac Zopakuje sa scenár z minulého roka? Do predčasného dôchodku budú ľudia utekať aj teraz, oplatí sa im to, tvrdí odborník

Podľa nej by to mal Západ spraviť inteligentnejšie. „Namiesto zmrazenia ruských peňazí by sme sa naopak mohli pokúsiť stimulovať odliv kapitálu z Ruska. Každá miliarda menej v Rusku znamená menšiu podporu pre vojnovú mašinériu…Prečo by Západ nemal podporovať takéto odchody namiesto toho, aby s nimi bojoval ako teraz?,“ pýta sa.

Zároveň aj poskytla návod, ako by mal postupovať so sankciami ďalej. „Som presvedčená, že je čas, aby Západ urobil všetko, čo je v jeho silách, aby podporil únik mozgov a kapitál z Ruska. To by podkopalo Putinov režim. Bolo by načase pomaly vykrvácať ruskú ekonomiku,“ zakončila rozhovor Prokopenková.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #centrálna banka