Barabáš bodoval aj na festivale v Montreale

Slovenský film režiséra Pavla Barabáša Tajomné Mamberamo získal na Medzinárodnom festivale dobrodružných filmov v kanadskom Montreale (FIFAM) Adventura Prize – Man and the Environment. Podľa festivalovej poroty Tajomné Mamberamo je filmom, "ktorý najlepšie zobrazil vzťah človeka a jeho životného prostredia“.

29.10.2003 18:02
debata

Na FIFAM sa tento rok prihlásilo 130 filmov z celého sveta. Ich spoločným menovateľom bolo dobrodružstvo, objaviteľstvo, vedecký výskum a zachovanie životného prostredia. Nechýbali ani portréty výskumníkov a dobrodruhov, informovala agentúru SITA Katarína Moláková z K2studia. Medzinárodný festival dobrodružných filmov v Montreale sa konal 24. až 26. októbra.

Dokumentarista Pavol Barabáš svojím názorom vo svojich filmoch prináša cenné svedectvá o hodnotách ľudskosti, priateľstva a o prekonávaní osobných hraníc na ceste za poznaním. Jeho filmy rezonujú u porotcov aj u divákov už dlhé roky hlavne na festivaloch s environmentálnou a ekologickou tematikou, na ktorých len v tomto roku získal prestížne ceny za filmy OMO – cesta do praveku, Mustang a Tatry – mystérium.

Tajomné Mamberamo Pavla Barabáša, ktoré sa presadilo v prevahe kanadskej a francúzskej tvorby, je 67-minútový dokument zachytávajúci dvoch priateľov, Laca Gulika a Jindra Martiša, a ich expedíciu pralesom Novej Guiney. Film vznikal v rokoch 1997 až 2000.

debata chyba