STV: nový začiatok zatiaľ nenadchol

Nové vysielanie verejnoprávnej televízie vyvolalo zatiaľ skôr rozpaky. STV ho odštartovala vo štvrtok večer o 19.30. Hlavnej spravodajskej relácii predchádzal asi trojminútový zostrih, ktorý mal symbolizovať dlho ohlasovaný ,,nový začiatok" STV.

03.01.2004 12:17
debata

Jej ústredný riaditeľ Richard Rybníček v úvodnej sekvencii oznámil, že verejnoprávna televízia sa odteraz bude na svojich divákov pozerať. Práve tento slogan sa stretol s negatívnym ohlasom aj v odbornej verejnosti.

Nové vysielanie verejnoprávnej televízie vyvolalo zatiaľ skôr rozpaky. STV ho odštartovala vo štvrtok večer o 19.30. Hlavnej spravodajskej relácii predchádzal asi trojminútový zostrih, ktorý mal symbolizovať dlho ohlasovaný ,,nový začiatok" STV. Jej ústredný riaditeľ Richard Rybníček v úvodnej sekvencii oznámil, že verejnoprávna televízia sa odteraz bude na svojich divákov pozerať. Práve tento slogan sa stretol s negatívnym ohlasom aj v odbornej verejnosti.

,,Verejnoprávnej televízii neprospieva prílišné zosobňovanie s jej šéfom, začína to zaváňať kultom osobnosti," myslí si podpredseda Rady STV Marek Maďarič. Novému sloganu nerozumie, pripomína mu slová z Orwelovho románu o Veľkom bratovi, ktorý každého sleduje.

,,Nepotrebujem televíziu, ktorá sa pozerá na mňa, ale takú, ktorá sa na svet a udalosti pozerá namiesto mňa," zdôrazňuje v tejto súvislosti aj mediálny expert Andrej Školkay. Začiatok nového vysielania na prvom kanáli STV a všetko, čo mu predchádzalo, považuje preto za určitý druh fanfarónstva. ,,Inštitúcia, ktorá má slúžiť verejnosti, sa nesmie prepožičiavať na takúto propagáciu svojho riaditeľa, navyše všetci skutočne veľkí manažéri vedia, že za nich hovoria výsledky," pripomína analytik.

Člen vedenia STV Branislav Zahradník však prvé minúty nového vysielania obhajuje: ,,Nechceli sme na obrazovke strieľať šampanským a pripíjať si, okrem toho sme presvedčení, že práve tvár Richarda Rybníčka symbolizuje všetky pozitívne zmeny, ktoré sa v televízii doteraz udiali." Kritizovaný slogan vyjadruje podľa Zahradníka nový prístup STV k divákovi. ,,Chceme brať naňho ohľad, akceptovať jeho námety a želania."

Školkay však zatiaľ nepozoruje vo vysielaní STV významnejšie zmeny. ,,Zmenil sa vizuál, zvučky, imidž, použilo sa virtuálne štúdio, aj hlavná spravodajská relácia tým dostala novú formu, v obsahu však nateraz veľký posun dopredu nebadať."

Miroslav Kollár z Mediálneho inštitútu, nedávno zvolený na čelo televíznej rady, je zdržanlivejší: ,,Aj mne by vo verejnoprávnej televízii viac vyhovoval pokojnejší a takpovediac dôstojnejší začiatok, nemienim však na základe prvých hodín vysielania zovšeobecňovať." Kollár si počká, čo prinesú ďalšie ohlásené nové relácie, pričom osobitne ho zaujímajú zmeny na druhom kanáli STV.

,,Dvojka" má byť v novej štruktúre pre náročnejšieho diváka, kým prvý kanál sa bude profilovať ako rodinný. Do konca februára sa na obrazovke vystrieda okolo 30 nových relácií a formátov. ,,V nedeľu večer to bol iba začiatok nového začiatku," prízvukuje Zahradník.

Čo to stálo

  • Nový vizuál (logo, grafika, zvučky) – 1 milión Sk
  • reklamná kampaň v médiách – 750-tisíc Sk
  • nová web stránka – 250 tisíc Sk
  • virtuálne štúdio – vyše 8 miliónov Sk

ANKETA: Ako na vás zapôsobil Nový začiatok STV?

Matej Landl, herec:

Ak je tak dlho propagovaný nový začiatok STV to, čo sme videli vo štvrtok večer, tak som šokovaný. Televízia ma nemilo prekvapila. Za nový začiatok nepovažujem jedno virtuálne štúdio Televíznych novín ani novú grafiku a logo. Štyri avizované talkshow nie sú tiež ničím novým – majú ich všetky televízie. Kým sa nezačne nakrúcať pôvodná slovenská tvorba, tak o novom začiatku nemôže byť ani reči!

Peter Lipa, hudobník:

Myslím, že to bolo dobré. Páčilo sa mi to.

Emil Horváth, herec a režisér:

Zatiaľ je to iba grafická zmena. Aj keď si myslím, že akákoľvek zmena je v STV potrebná, hodnotiť môžeme až potom, keď nás oboznámia s programovou štruktúrou. Moja predstava o verejnoprávnej televízii je taká, že okrem informácií bude spĺňať aj akúsi kultúrno-výchovnú činnosť. Nechajme sa prekvapiť.

Dušan Jarjabek, poslanec NR SR:

Hodnotiť vizuál je veľmi málo. Pre mňa nie je podstatné, či sa vysiela v troch, alebo v desiatich farbách. Dôležitá je obsahová stránka. Televízne noviny tak, ako ich predviedla STV 1. januára, boli nesmierne biedne. STV si v nich ani len nespomenula na výročie založenia republiky. Rezignovala na tento sviatok, pretože sa sústredila na nový vizuál. Bol to síce dobrý reklamný trik, ale považujem za absolútne neadekvátne, aby sme si odpočítavali čas televízie, ktorá vysiela niekoľko desaťročí. Aj preto sa obávam, aby aj naše očakávania o obsahu vysielania neboli neadekvátne. Farbičkami sa oklamať nedáme! Forma je málo. Uvidíme, ako bude naplnená vysielacia štruktúra, ako bude naplnená verejná služba z hľadiska nového zákona o STV. Toto však zistíme až neskôr.

Štefan Bučko, herec:

Nový začiatok STV sa zatiaľ sústredil iba na formu. Hodnotiť zmeny môžem, až keď budem poznať programovú štruktúru vysielania, keď bude v spravodajstve zohrávať verejnoprávnu, teda objektívnu funkciu. Závisí to tiež od toho, či STV vyčlení dostatok finančných prostriedkov na pôvodnú slovenskú tvorbu. Jej verejnoprávnosť závisí aj od toho, ako sa jej podarí splniť očakávania nekomerčného charakteru. Musí robiť veci, ktoré sa jej síce ,,neoplatia", ale reflektujú život spoločnosti a kultúry. Podľa prvého večera sa ,,nový začiatok" zhodnotiť nedá.

debata chyba