Zomrela herečka Helena Růžičková

Jedna z najznámejších českých herečiek - Helena Růžičková - zomrela v nedeľu o 9.15 h po dlhej ťažkej chorobe v plzeňskej fakultnej nemocnici. Šesťdesiatsedemročná herečka skonala po dvojročnom boji s rakovinou na oddelení farmakológie.

04.01.2004 13:10
debata

Herečka bola naposledy hospitalizovaná pred Silvestrom pre veľké bolesti a zlyhávanie ľadvín.

Lekári ju uviedli do umelého spánku, z ktorého sa v nedeľu ráno už neprebrala. O svojom boji s rakovinou vydala v minulom roku knihu Denník medzi životom a smrťou, ktorej sa predalo niekoľko desiatok tisíc kusov.

Helena Růžičková sa narodila 13. júna 1936. Najväčšiu popularitu jej priniesli komediálne úlohy, najmä trilógia Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika. Ďalšími známymi filmami boli Všichni dobří rodáci (1968), Ecce homo Homolka (1969), Hogo fogo Homolka (1970), Homolka a Tobolka (1972) a Trhala fialky dynamitem (1992).

Pražská herečka žila 45 rokov s šťastnom vzťahu so svojím Maželom Jiřím, ktorý zomrel v minulom roku. Ich jediný syn, ktorý bol tiež hercom, zomrel v roku 1999.

Herečku spájal úzky vzťah so Slovenskom. Ako zakladateľka Nadácie Slon 24. októbra 1991 mala pod patronátom detský domov Slon v Šarišských Michaľanoch. Helena Růžičková a jej syn Jiří získali za podporu detského domova a láskyplný vzťah s deťmi čestné občianstvo obce Šarišské Michaľany.

Externé odkazy
debata chyba