Tučniaky svoje výlučky vystreľujú

Tučniaky si udržiavajú svoje perie a hniezdo v čistote tak, že vlastné exkrementy vylučujú pod vysokým tlakom. Na základe pozorovaní dospeli k tomuto záveru dvaja vedci z univerzity v nemeckých Brémach, informoval časopis New Scientist.

09.01.2004 09:32
debata

Biológovia Victor Meyer-Rochow a Joszef Gal pozorovali, že keď tučniaky musia vykonať potrebu, vystrčia zadnú časť svojho tela z hniezda a výlučky vystrelia cez jeho okraj pod vysokým tlakom až do vzdialenosti 40 centimetrov. Nezašpinia si tak ani hniezdo, ani perie. Tajomstvo takéhoto spôsobu vylučovania sa skrýva v čreve týchto pozoruhodných vtákov, kde vznikajú tlaky až do hodnoty 600 hektopascalov. To je viac ako polovica normálneho atmosférického tlaku. Na porovnanie: človek vyvinie pri rovnakej činnosti menej ako 25 percent atmosférického tla­ku.

Tučniaky sú majstrami sveta nielen vo vzťahu k vylučovaniu. Samčekovia tučniakov kráľovských dokážu držať nestrávenú potravu pre svoje mláďatá v žalúdku až tri týždne. Francúzski vedci vyriešili túto záhadu až nedávno. Zistili, že vtáky používajú na konzerváciu kyselinu akrylovú, ktorá bráni mikróbom rozkladať potravu. Pôvodným zdrojom kyseliny je fytoplanktón, ktorý sa nachádza v potrave tučniakov. Tučniakom sa evidentne darí bez problémov vypínať a zapínať „konzervačný režim“.

debata chyba