Zomrel provokatívny fotograf Helmut Newton

Život smotánky a bohatstvo, svet módy a krásne ženy - tieto prostredia slávny fotograf nemeckého pôvodu Helmut Newton dobre poznal a z jeho kontroverzných, často cielene provokatívnych snímkov to bolo vidieť. Umelec, ktorý vedel šokovať, ale i pobaviť a zaujať široké vrstvy divákov, zomrel v piatok v Hollywoode v 83 rokoch na následky dopravnej nehody.

25.01.2004 10:31
debata

Život smotánky a bohatstvo, svet módy a krásne ženy – tieto prostredia slávny fotograf nemeckého pôvodu Helmut Newton dobre poznal a z jeho kontroverzných, často cielene provokatívnych snímkov to bolo vidieť. Umelec, ktorý vedel šokovať, ale i pobaviť a zaujať široké vrstvy divákov, zomrel v piatok v Hollywoode v 83 rokoch na následky dopravnej nehody.

Newton mal od mladosti životný cieľ: byť slávnym fotografom, respektíve najlepším módnym fotografom. A podľa mnohých sa ním aj stal, i keď jeho provokatívne zábery sú už viac ako 40 rokov predmetom sporov. Zatiaľčo jedni ich považujú za špičkové umenie, druhí vidia v odvážnych snímkach modeliek či herečiek len čistý kult sexizmu. Každopádne dopyt po jeho dielach hovorí jasne – Newton je zrejme najdrahším fotografom planéty.

Preslávil sa na začiatku 60-tych rokov vďaka módnym snímkom pre časopis Vogue a sériami „Big Nudes“ s provokatívnymi zábermi nahých žien, ktoré často fotil veľmi nekonvenčným a kontroverzným spôsobom. Fotografie silných a nebezpečne vyzerajúcich žien, často odhalených, zmes luxusu a obscénnosti, keď dráždivo vyznievajúce diela dopĺňali i sadomasochistické atribúty – v tom bol Newton priekopníkom, tým ohromil vtedy cudný svet módnej fotografie.

Helmut Newton sa narodil ako Helmut Neustädter 31. októbra 1920 v Berlíne do bohatej židovskej rodiny (rodičom patrila najväčšia nemecká továreň na gombíky). Už v 15. rokoch sa rozhodol byť fotografom, pred čím ho varoval jeho otec: „Chlapče, skončíš na ulici. Jediné, čo ťa zaujíma sú ženy a fotky“.

Počas štúdia na gymnáziu fotografoval pod dohľadom berlínskej fotografky Else Simonovej, známej ako Yva. V roku 1938 utiekol pred nacistami do Singapúru a v priebehu vojnových rokov do Austrálie, v ktorej armáde slúžil v rokoch 1942 až 1945. Po vojne si zmenil meno na Newton a ako jeden z mnohých bezmenných fotografov si otvoril v Melbourne malý fotografický ateliér. V tej dobe tiež stretol svoju múzu a manželku (od 1948) herečku June Brunellovú.

V roku 1954 začal už v brandži skúsenejší, 34-ročný Newton fotografovať pre Vogue, najexkluzívnejší módny časopis sveta. Najskôr prispieval do austrálskeho vydania, o dva roku neskôr sa s manželkou presunul do Londýna. Definitívne prerazil roku 1961, keď sa stal na 25 rokov stálym spolupracovníkom francúzskeho Vogue, v ktorom publikoval svoje zásadné snímky. Potom už prišli zmluvy s ďalšími časopismi ako Les Jardin des Modes, Marie Claire a Elle alebo Playboy.

Vlastniť portrét od Newtona sa stalo módou (dobre zaplatenou), Newton fotografoval i politikov a umelcov. Pred jeho objektívom sa tak objavil napríklad nemecký kancelár Gerhard Schröder, herec Anthony Hopkins, herečka Marlene Dietrichová či módny návrhár Gianni Versace. Známe sú aj Newtonove autoportréty.

Bezdetný Newton mal austrálske občianstvo a žil v Monte Carle, často pracoval v Amerike. Od vlaňajšieho septembra do decembra vystavoval tiež na Pražskom hrade.

debata chyba