Obriezka zvyšuje odolnosť voči HIV

Muži s obriezkou majú menšiu šancu, že sa nakazia vírusom HIV, ktorý spôsobuje chorobu AIDS. Príčiny sú podľa vedcov hlavne biologické a nemajú súvis so štýlom sexuálneho života.

26.03.2004 14:27
debata

Štúdie preukázali, že muži, ktorých predkožka bola odoperovaná, majú šesť- až osemkrát menšiu pravdepodobnosť, že sa nakazia vírusom HIV, ale vedci sa niekoľko rokov dohadovali, prečo to tak je.

Výskumníci z Univerizity Johnsa Hopkinsa v americkom Baltimore zistili, že obriezka zvyšuje ochranu pred HIV, ale nie pred ostatnými pohlavne prenosnými ochoreniami, ako je napríklad syfilis alebo kvapavka.

„Tento špecifický vzťah poukazuje na to, že skôr biologické než behaviorálne faktory vedú k pozitívnemu efektu obriezky proti HIV,“ povedal doktor Robert Bollinger.

V Spojených štátoch je obriezka u mužov bežná, ale vo zvyšku sveta nie je až taká častá.

Bollinger a jeho tím študovali v rokoch 1993 až 2000 mužov v Indii, kde obriezka nie je bežná. Všetkých 2298 mužov bolo na začiatku výskumu zdravých, bez pohlavných chrôb a HIV. Ich HIV status a pohlavné správanie boli pravidelne sledované. Niektorí muži boli obrezaní, niektorí nie.

Pretože obriezka neuchránila mužov pred inými pohlavnými infekciami než HIV, Bollinger si myslí, že tento výsledok podporuje hypotézu, že obriezka zvyšuje odolnosť pred HIV tým, že sa odstráni predkožka, ktorá obsahuje HIV receptory, ktoré sú podľa vedcov hlavnou vstupnou bránou do tela.

Niektorí výskumníci vyzývajú, aby sa viac mužov nechalo obrezať, aby sa tak viac ochránili pred HIV. Bollinger chce v tomto smere vykonať ešte niekoľko klinických testov.

debata chyba