Vojna a konflikt zaujali Pulitzerove ceny

Los Angeles Times, jeden z najčítanejších amerických denníkov, získal v pondelok päť Pulitzerových cien.

06.04.2004 08:28
debata

Toto najprestížnejšie vyznamenanie pre printové médiá v USA denník New York Times vyhral v kategórii verejnej služby so sériou článkov o bezpečnosti na pracovisku od reportérov Davida Barstowa a Lowella Bergmana. Denník vyhral minulý rok jednu cenu, kým v roku 2002 to bolo za pokrytie útokov z 11. septembra rekordných sedem Pulitzerov.

Víťazov vyhlásili na Columbia University v New Yorku, kde ceny aj 24. mája odovzdajú víťazom. LA Times vyhrali pre pokrytie kalifornských lesných požiarov, pre reportáže o spoločnosti Wal-Mart a jeho reťazovom efekte na americké mestá, ako aj pre ďalšiu reportáž. Kalifornský denník vyhral aj v kategóriách fotografie a edičnej práce. 

Cenu za najlepšiu zahraničnú reportáž si odnesie Anthony Shadid z Washington Post za „neobyčajnú schopnosť zachytiť a vyjadriť pocity Iračanov počas invázie, zvrhnutia ich lídra a dnešného vývoja“. V kategórii investigatívnej žurnalistiky získali Pulitzera traja novinári z denníka Blade z mesta Toledo v štáte Ohio za sériu príbehov o ukrutnostiach páchaných elitným americkým armádnym tímom počas vojny vo Vietname.

debata chyba