Kakaová čokoláda je zdravá pre srdce a cievy

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy. Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel flavonoidov, ktoré znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy.

15.06.2004 10:42
čokoládová poleva Foto:
Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent.
debata

Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.

Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky – flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy.

Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak, došlo k miernemu zúženiu ciev.

Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. „Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojmi flavonoidov,“ povedal Bloomberg.

Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. „Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy,“ upozornil Bloomberg.

debata chyba