Kniha Ahoj lenivosť nahnevala šéfov

Zamestnankyňa francúzskej energetickej spoločnosti sa dostala do problémov so svojimi nadriadenými po napísaní príručky, ako prežiť vo francúzskom štátnom podniku bez vykonávania akejkoľvek práce. Za knihu Bonjour Paresse, alebo Ahoj lenivosť, teraz čelí Corinne Maierová disciplinárnemu konaniu.

01.08.2004 10:33
debata

Knižku s podtitulom „umenie a nutnosť vykonávania minimálnej práce pre vášho zamestnávateľa“ napísala autorka ako komickú paródiu na manažérske knihy typu „Ako byť úspešný v…“. Jej nadriadení však iróniu v jej diele neprijali tak nadšene, ako ďalší čitatelia.

Maierová pracuje ako ekonomická poradkyňa v štátnej energetickej spoločnosti EDF, v ktorej v súčasnosti prebieha čiastočná privatizácia. Šéfovia spoločnosti dostali pocit, že kniha hovorí o nich, hoci v príručke autorka ani raz nespomína konkrétne mená. Kapitoly ako Firemná kultúra – Hlúpi ľudia a slovné výpady smerom na zbytočnosť stredného manažmentu však, ako sa zdá, zasiahli jej nadriadených na citlivom mieste.

Najviac však asi ostala tŕňom v ich oku rada slečny Maierovej: „Nemáte čo stratiť, ako to nepreháňate v práci.“ Odporúča preto čitateľom zvoliť si to najzbytočnejšie zamestnanie a stať sa konzultantom, expertom, alebo poradcom. Autorka nevie, čo má čakať od zasadnutie disciplinárneho výboru 17. augusta. Ak však k nemu dôjde, je rozhodnutá dostaviť sa naň s hŕbou papierov pod pazuchou. Podľa nej je to totiž najlepší spôsob zabrániť šéfovi v tom, aby sa opýtal, čo vlastne celý deň robí.

debata chyba