Munchove obrazy neboli poistené

Majstrovské diela nórskeho maliara Edvarda Muncha Krik a Madona, ktoré v nedeľu z múzea v Oslo ukradli neznámi páchatelia, neboli poistené. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na mestskú poisťovňu v Oslo. "Obrazy boli poistené proti požiaru a proti poškodeniu vodou, nie však proti krádeži," povedal riaditeľ poisťovne Forsikring John Öyaas. "Išlo o nenahraditeľné diela, preto nemalo zmysel ich proti krádeži poisťovať," povedal.

23.08.2004 13:40
debata

Pretože obidva obrazy sú dosť známe, niektorí experti v nedeľu vyjadrili názor, že sa nedajú predať a že lupiči možno majú v úmysle vydierať poisťovacie spoločnosti.

Do Munchovho múzea v Oslo v nedeľu prenikli dvaja ozbrojení a maskovaní lupiči, ktorí pohrozili jednej zamestnankyni bezpečnostnej služby strelnou zbraňou. Oboch obrazov sa zmocnili počas necelej minúty. Utiekli v ukradnutom aute, v ktorom na nich čakal komplic.

Podľa Munchovho múzea existujú štyri exempláre obrazu Krik z roku 1893. Múzeum vlastní dva, z ktorých jeden bol v nedeľu ukradnutý, tretí je v súkromnej zbierke. Štvrtá verzia Kriku, tá najslávnejšia, bola ukradnutá z Nórskej národnej galérie v deň začatia zimných olympijských hier v Lillehammeri vo februári 1994. Po niekoľkých mesiacoch sa obraz našiel a bol vrátený galérii, hoci úrady odmietli zaplatiť výkupné, ktoré zlodeji žiadali.

Olejomaľbu Madona dokončil Munch v roku 1894 a má takisto štyri exempláre. Munch žil v rokoch 1863 až 1944 a je považovaný za priekopníka moderného expresionizmu. Po svojej smrti odkázal celé svoje dielo, ktoré zahrnovalo vyše tisíc olejomalieb, mestu Oslo.

Munchovo múzeum v Oslo má vo svojich zbierkach 1100 obrazov, 3000 kresieb a 18-tisíc rytín. Ich celková hodnota sa odhaduje na 20 miliárd nórskych korún. Múzeum bolo poistené, ale len do výšky 500 miliónov nórskych korún, napísal pondelkový nórsky denník Dagbladet.

debata chyba