Vedci: Najlepšie sci-fi je Blade Runner

Film „Blade Runner“, v ktorom Harrison Ford ako policajt vo výslužbe loví odpadlíckych androidov v uliciach temného futuristického Los Angeles, bol zvolený za najlepší sci-fi film všetkých dôb skupinou 56 najvýznamnejších svetových vedcov v prieskume britského denníka Guardian. Tesne za filmom „Blade Runner“ sa umiestnila klasika režiséra Stanleyho Kubricka a scenáristu Arthura C. Carkea „2001: Vesmírna odysea“.

26.08.2004 13:50
debata

„Blade Runner je najlepší film všetkých dôb,“ povedal Stephen Minger skúmajúci kmeňové bunky na King`s College v Londýne.

„Predbehol svoju dobu a celá premisa príbehu – čo to znamená byť človekom a kto sme a odkadiaľ kráčame je otázkou, ktorú si kladieme veky,“ dodal Minger.

Tretie miesto v srdciach vedcov patrí príbehu Luka Skywalkera z prvých dvoch filmov série „Hviezdne vojny“.

Na štvrtom mieste sa umiestnil film režiséra Ridleyho Scotta „Votrelec“, ktorého scéna poslednej večere, pri ktorej z tela jedného z astronautov vyskočí netvor, sa zapísala medzi najsilnejšie obrazy modernej kinematografie.

Film Andreja Tarkovského z roku 1972 „Solaris“ získal piate miesto.

„Solaris z roku 1972 je pravdepodobne jediný film, ktorý sa zaoberá limitmi vedy plynúcimi z obmedzených ľudských pojmov, kategórií a tendencie zľudšťovať všetko,“ povedal o Tarkovského klasike profesor fyziky Gregory Benford z Kalifornskej univerzity.

Šiesta priečka sa ušla guvernérovi štátu Kalifornia Arnoldovi Schwarzeneggerovi s filmami „Terminátor“ a „Terminátor 2“. „Deň, kedy sa zastavila Zem“ o príchode mimozemšťanov na Zem získal siedme miesto a klasika „Vojna svetov“ skončila ôsma. Deviate miesto patrí filmu „Matrix“ a desiatku uzatvára film Stephena Spielberga  „Blízke stretnutia tretieho druhu“.

Hlasujte za najlepší sci-fi film všetkých čias podľa čitateľov Pravda.sk

debata chyba