Korunovácia naplnila stred Bratislavy

Veľmi ťažko sa v sobotu dalo prechádzať úzkymi uličkami historického jadra Bratislvy. Toľko ľudí hlavné mesto nezažilo ani počas novembrových dní v roku 1989. Doslova hlava na hlave, odvšadiaľ vrava v rôznych svetových jazykoch, šiatre s remeselníkmi, vôňa pečienky a hojnosť nápojov. Taký bol obraz veľkolepého dňa, keď korunovali kráľovnú Máriu Španielsku.

06.09.2004 00:15
debata

Neobyčajne veľa ľudí bolo už na Námestí SNP a smerom k Primaciálnemu a Hlavnému námestiu nával rástol. Kováči, rezbári, hrnčiari, tkáči, drotári. Remeselníci priamo pred Primaciálnym palácom predvádzali svoje umenie a ponúkali turistom suveníry. V mnohých rukách sa objavili kamery a ukladali zážitky na magnetický pás.

Na Laurinskej ulici zaujala okoloidúcich zelená Socha slobody, ktorá podchvíľou urobila úklon divákom. A o kus ďalej aj Čumil ,,čumel“ na éterickú bytosť v pavučinovej róbe, ktorá jemnými baletnými náznakmi usmerňovala vodu, striekajúcu z jej prstov, do umelej fontány, za spevu nemenej éterickej Enyie. O kus ďalej pri Zichyho paláci zas na pódiu pekne spievali mladé temperamentné Róm­ky.

To sa však už ľudia pomaly začali zoraďovať pozdĺž predpokladanej trasy kráľovského sprievodu. Za zvukov bubnov a fanfár kráčal kráľovský pár z Bratislavského hradu, po Zámockej, Kapucínskej, cez Michalskú, Ventúrsku a Rudnayovo námestie do Dómu sv. Martina. Obrad korunovácie bol pôsobivým divadlom – rekonštrukciou dobových záznamov z roku 1563, kostýmami počnúc a pravými ružovými lupeňmi pod nohami kráľovnej končiac.

Po obrade sa kráľovský pár vydal na koňoch na Hviezdoslavovo námestie, kde rytieri zviedli boj o jeho priazeň. Nuž a do neskorého večera pokračovala v uliciach ľudová zábava.

**====== Anna Šišková – Mária Španielska ======

**

Ako ste vnímali rolu kráľovnej oproti iným postavám, ktoré zvládate na javisku?

Bolo to výnimočné práve tým, že obrad sa udial v Dóme svätého Martina, a to je skutočná scéna, skutočný kostol.

Mali ste úžasne kamennú tvár, keď ste prichádzali pred arcibiskupa. Môže za to atmosféra alebo scenár?

No, neviem, ako by sa mala kráľovná tváriť… Myslím si, že v kostole pred korunováciou sa určite neusmievala. Takže, aj keď sú všetci zvyknutí, že sa stále usmievam, tam to azda nebolo vhodné.

Stretli ste sa so situáciou, ktorá napriek tomu vyvolala váš úsmev?

Áno, stretla. Kamarátka uviazla v dave a nemohla sa ku mne dostať. Stála pred ženou, ktorá komusi mobilom komentovala, čo vidí. Záhoráckym prízvukom hovorila: ,,Nevydým kona, any rytýrov, ale vydým Anču! Som za nú!“ Kamarátka si myslela, že je to nejaká moja príbuzná. Spýtala sa jej: ,,Vy sa s ňou poznáte?“ A žena odpovedala: ,,Anču pozná každý, né?“ A oznámila do mobilu: ,,Jožo, som za Ančú, dójdi.“

Matej Landl – kráľ Maximilián

Dá sa porovnať rola kráľa v Dóme sv. Martina s inými hereckými úlohami?

Keď herec v divadle dostane dobrú rolu, snaží sa jej čo najlepšie zhostiť. Bolo to aj v tomto prípade, s tým rozdielom, že veľmi zapôsobila skutočná scéna a mnohotisícové publikum. Bol to jednoznačne zážitok, ktorý sa naskytne maximálne raz za rok. Určite to bola pre nás hercov veľká česť.

Aké myšlienky sa vám vo chvíli korunovácie vynárali v hlave?

Bol to veľmi euforický pocit, ktorý ma napĺňal veľkým šťastím a radosťou z možnosti, byť priamo pri inscenácii ako aktér. Je to veľmi dobrý nápad, pozitívny pre Bratislavu, pre Slovákov aj región, pripomínať si historické udalosti. Potvrdili mi mnohí priatelia aj rodina, že mali až zimomriavky po tele z monumentálnosti celej akcie. Ja som zimomriavky mal takisto.

**====== František Kovár – arcibiskup ======

**

Spolupracovali ste s historikmi pri študovaní scenára?

Mali sme poruke odborných poradcov, ktorých sme sa mohli na jednotlivé nejasnosti pýtať. Napríklad – aké gesto mám urobiť, či mám mať v ruke bakuľu, či v konkrétnej scéne mám mať mitru na hlave.

Ani jeden z členov kráľovského páru, ani účastníkov sprievodu sa pri vstupe do dómu nepristavil pri nádobe so svätenou vodou a neprežehnal sa. Čo vy na to, ako arcibiskup?

Nuž, neviem to zhodnotiť práve z historického hľadiska, ale musím sa opýtať odborníkov, či aj v takom prípade existuje istý rituál. Je to zaujímavý postreh. Možno nechceli dostať mor a choleru, ktorá sa údajne v 16. storočí takým spôsobom šírila.

**====== Starosta Starého Mesta Peter Čiernik ======

**

Bolo tu mnoho ľudí zo zahraničia. Akým spôsobom sa mohli dozvedieť o podujatí? Robili ste mu propagáciu?

Som veľmi rád, že sa podujatie stalo aj medzinárodne známe, že pritiahlo masu turistov. Propagovali sme ho v Prahe, Viedni a Budapešti. Zrejme to zabralo. Korunováciu sme prezentovali aj na našej webovej stránke.

debata chyba