Rakovina detí je na vzostupe

V západnej Európe v uplynulých desaťročiach vzrástol počet detí, postihnutých rakovinovým ochorením. Prieskumy onkologických registrov z rokov 1970 až 1990, uskutočnené v 19 európskych krajinách ukázali ročný nárast onkologických ochorení o jedno percento u detí a o jeden a pol percenta u mladých ľudí, ktorí ešte neprekročili 20. rok veku.

10.12.2004 08:18
debata

Píše sa to v najnovšej štúdii britského odborného časopisu Lancet o onkologických ochoreniach detí a mládeže na základe vyhodnotenia 130.000 regis­trovaných prípadov.

Zvýšenie počtu prípadov sa týka všetkých druhov rakoviny. U detí sa najčastejšie vyskytuje leukémia, hovorí Eva Steliarová-Foucherová z medzinárodného výskumného onkologického centra v Lyone. "Príčiny vzniku ochorenia sú rôznorodé, existuje však súvislosť medzi chorobou a pôrodnou váhou dieťaťa, ktorá sa v Západnej Európe v posledných desaťročiach zvýšila. V Afrike, kde prichádzajú na svet menší novorodenci, sa detská leukémia prakticky nevyskytuje, tvrdí odborníčka z Lyonu. Ďalším rizikovým faktorom sú dedičné sklony.

Výsledky štúdie ukazujú, že tento trend sa zrýchľuje. V uplynulých 30 rokoch sa však taktiež výrazne zlepšili podmienky na prežitie a vyliečenie postihnutých detí. Päť rokov po stanovení diagnózy prežíva v západnej Európe 75 percent malých pacientov, vo východnej Európe je to 64 percent.

Medzinárodný kolektív odborníkov upozornil súčasne na skutočnosť, že rakovina sa u detí na celom svete vyskytuje veľmi zriedkavo.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rakovina #ochorenie #leukémia #nárast