Alzheimerova choroba sa dá predpovedať

Vedci budú mať čoskoro možnosť zistiť prítomnosť Alzheimerovej choroby už roky predtým, než sa prejavia prvé príznaky tohto ochorenia. Bude im na to slúžiť špeciálny počítačový program, ktorý skúma metabolickú aktivitu v mozgu.

20.06.2005 14:08
debata

„Je to prvý dôkaz toho, že znížená metabolická aktivita v hypokampe môže predpovedať budúcu Alzheimerovu chorobu,“ povedala Lisa Mosconi z newyorskej univerzity, ktorá viedla výskum tejto technológie. „I napriek tomu, že naše poznatky budeme musieť niekoľkonásobne overiť, veríme, že naša technológia bude môcť zistiť Alzheimerovu chorobu aj u jednotlivcov, u ktorých sa priebeh tohto ochorenia ešte nezačal,“ povedala. „Podľa našich doterajších výsledkov sa skenovanie hypokampu osvedčilo v 85 percentách prípadov,“ dodala. Mosconi prezentovala tieto poznatky na prvej Medzinárodnej konferencii o prevencii demencie.

Nová technológia stavia na poznatkoch niekoľkoročných výskumov psychiatričky Mony de Leon, riaditeľky Centra pre mozgové zdravie. Práve ona na konferencii demonštrovala výsledky z tomografu a magnetickej rezonancie, ktoré jasne poukazovali na zmeny vo veľkosti hypokampu, oblasti mozgu spätej s pamäťou a učením. A s postupujúcou Alzheimerovou chorobou sa táto časť mozgu zmenšuje. Mosconi študovala 53 zdravých ľudí vo veku 54 až 80 rokov, pričom im špeciálnym skenerom neustále zisťovala hladinu cukru v mozgu. „Vďaka technike môžeme s vysokou pravdepodobnosťou predpovedať, kto v priebehu deviatich rokoch pocíti prvé príznaky Alzheimerovej choroby. Ako predpokladáme, s vylepšenou technológiou budeme tieto symptómy môcť predpovedať až 15 rokov dopredu,“ vysvetlila de Leonová.

Ďalšia štúdia, ktorú vedci na konferencii prezentovali, hovorila o tom, že starí ľudia, ktorí minimálne trikrát do týždňa pijú ovocné alebo zeleninové šťavy, znížia až štyrikrát riziko Alzheimerovej choroby. Táto choroba sa vyznačuje degeneráciou centrálneho nervového systému, pričom najprv je napadnutá pamäť, neskôr sa choroba rozvinie do stareckej demencie. Zatiaľ je neliečiteľná a vedci stále nevedia, čo ju spôsobuje. V súčasnosti Alzheimerovou chorobou trpí okolo 10 miliónov ľudí, najčastejšie po 65 roku života. V Amerike, kde s týmto postihnutím žije 4,5 milióna ľudí, sa predpokladá, že do roku 2050 sa tento počet strojnásobí.

debata chyba