Rakovina detí súvisí s výfukovými plynmi

Výskyt rakoviny u detí súvisí podľa vedcov s výfukovými plynmi, ktoré vdychujú tehotné ženy, alebo novorodenci. Uvádza sa to v štúdii, ktorú uverejnil britský časopis Journal of Epidemiology and Community Health.

12.08.2005 09:30
debata

Hlavnými vinníkmi sú údajne kysličník a 1,3 butadien, ktoré obsahujú predovšetkým spolodiny z dieselových motorov.

"Najviac zarážajúca je neobvyklá koncentrácia prípadov rakoviny v zóne 300 metrov od autobusových nádraží,“ uvádza sa v štúdii tímu profesora Georgea Knoxa z Birminghamskej univerzity. Bydlisko vo vzdialenosti 500 metrov od autobusového nádražia môže podľa neho až dvanásťkrát znásobiť riziko, že dieťa zomrie na rakovinu.“

Knox napísal v minulosti niekoľko prác o prípadoch skoro 23-tisíc detí, ktoré od roku 1953 do roku 1980 zomreli v Británii na leukémiu, alebo iný druh zhubného ochorenia. Pre svoju najnovšiu štúdiu vyhľadal bydlisko 12-tisíc z týchto detí, ktoré sa narodili po roku 1954.

Pri porovnaní miesta bydliska a znečistenia ovzdušia vedci dospeli k záveru, že zvýšenie nebezpečenstva zomretia na rakovinu hrozí deťom, ktoré žijú kilometer od významného zdroja znečistenia, ako sú okrem autobusových nádraží aj iné dopravné uzly, alebo sklady výrobkov ropného priemyslu.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rakovina #ženy #tehotné #výfukové plyny