Nákaza superbaktériou hrozí aj pri tetovaní

Nebezpečnou baktériou odolnou proti bežným antibiotikám sa možno nakaziť aj pri tetovaní. Informujú o tom špecialisti v časopise Morbidity and Mortality Weekly Report, ktorý vydáva americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb.

27.06.2006 10:14
debata

Prípady, ktoré lekári v správe opisujú, hovoria o približne štyroch desiatkach ľudí, u ktorých sa objavila tzv. superbaktéria po tom, čo sa väčšina z nich dala tetovať v neoficiálnych salónoch.

Infekcia sa na nich preniesla pravdepodobne preto, lebo tetovači nepoužili ochranné rúška a rukavice. Niektorí z nich tetovali zákazníkov ihlami zhotovenými z gitarových strún a atramentom, ktorý bol pôvodne určený pre počítačové tlačiarne. Väčšine pacientov spôsobila baktéria len kožné problémy. Ďalšie prípady však boli natoľko vážne, že si vyžiadali chirurgický zákrok. 34 ľudí ochorelo priamo po návšteve tetovacieho salóna. Na desiatku ďalších sa baktéria preniesla.

Baktéria, ktorá problémy spôsobila, sa označuje MRSA – methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Je to baktéria Staphylococcus aureus, ktorá je odolná proti meticilínu – antibiotiku príbuznému penicilínu. Súvislosť medzi MRSA a tetovaním nie je bežný jav. Superbaktéria sa zvyčajne objavuje u ľudí v nemocniciach, väčšinou u starších pacientov s otvorenou ranou.

Variant baktérie, ktorým sa nakazili zákazníci neoficiálnych tetovacích salónov, sa objavuje aj u inak zdravých športovcov, vojakov alebo väzňov. Traja z tetovačov šíriacich nákazu sa nedávno vrátili z väzenia, čo podľa vedcov naznačuje možný zdroj infekcie. Niektorí pacienti si neskôr pri rozhovore s lekármi spomenuli, že tetovači mali na rukách kožné rany, ktoré mohli byť signálom prítomnosti baktérie v ich tele. O možnom prenose nebezpečných baktérií však nevedeli, preto kožným problémom ľudí, ktorí ich tetovali, nevenovali pozornosť.

Stafylokokové baktérie môžu okrem neškodnejších kožných chorôb spôsobovať aj zápal pľúc či infekcie krvi vrátane ochorení, ktoré môžu byť smrteľné. Staphylococcus aureus je baktéria pôvodne liečiteľná penicilínom, z ktorej sa časom vyvinula jej mutácia MRSA odolná proti antibiotikám.

debata chyba