Sporitelia a dohodári sú pre rozpočet Sociálnej poisťovne rizikoví

Sporitelia, ktorí vystúpia z druhého piliera, a ľudia pracujúci na dohody nemusia priniesť do budúcoročného rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP) očakávaných 348,6 mil. eur.

10.10.2012 10:48
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Upozorňuje na to samotná Sociálna poisťovňa vo svojom návrhu rozpočtu na budúci rok. Rozpočet SP pritom počíta s tým, že otvorenie druhého dôchodkového piliera zvýši príjmy poisťovne o 229,1 mil. eur a dohodári prispejú do rozpočtu poisťovne svojimi sociálnymi odvodmi v celkovej sume takmer 119,5 mil. eur. Za riziko však poisťovňa považuje aj výber príjmov od ekonomicky aktívnych osôb z dôvodu poklesu tempa rastu priemernej mzdy a rastu zamestnanosti oproti predchádzajúcim prognózam. „Všetky uvedené riziká budú mať za následok nevyhnutnosť vyššieho transferu zo štátneho rozpočtu pre Sociálnu poisťovňu na krytie deficitu v dôchodkovom poistení,“ upozorňuje SP.

Vláda pri odhadovanom dopade na verejné financie vychádza z toho, že do kapitalizačného piliera v období od 1. septembra tohto roka do 31. januára budúceho roka vstúpi 10 tis. nových sporiteľov a vystúpi z neho 60 tis. sporiteľov. Za september pritom do druhého piliera vstúpilo 1,6 tisíca nových sporiteľov a tento systém opustilo 2,7 tisíca sporiteľov. Navrhovaný rozpočet poisťovne počíta s tým, že štát poisťovni na krytie deficitu v dôchodkovom poistení v budúcom roku prispeje sumou 689,1 mil. eur, v roku 2014 má ísť o 922,4 mil. eur a v nasledujúcom roku má transfer od štátu predstavovať 908,7 mil. eur.

Kabinet Roberta Fica od začiatku budúceho roka odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom sa budú na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %. Ak bude mať štandardný „dohodár“ nepravidelný príjem, jeho zárobok vláda zaťaží 43,8-percentnými odvodmi. Z nepravidelného príjmu sa totiž nebude strhávať nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Nižšie odvody z dohôd budú mať študenti a poberatelia starobných, invalidných a výsluhových invalidných penzií. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú z príjmu z dohôd platiť 29,8-percentné odvody. Pôjde o kompletné dôchodkové poistenie a ich zamestnávateľ bude platiť tak ako v súčasnosti garančné a úrazové poistenie. Osobitnou kategóriou budú študenti stredných škôl vo veku do 18 rokov, ktorých mesačný príjem do 66 eur naďalej nebude podliehať dôchodkovému, nemocenskému poisteniu, ani poisteniu v nezamestnanosti.

Najnižšie odvody sa budú vzťahovať na starobných a výsluhových dôchodcov, keďže ich príjem z dohôd vláda navyše oproti súčasnosti zaťaží len starobným poistením a poistením do rezervného fondu solidarity. Ich odvodová sadzba tak bude predstavovať 23,8 %. Starobní penzisti totiž už v súčasnosti ani pri pracovnom pomere neplatia invalidné poistenie.

debata chyba