Matovič: Čo nám šibe? Kresťanov podľa neho nemôžu zastupovať Fico či Danko

Je čas zabojovať o očistu kresťanskej politiky a vrátiť ju tam, kam patrí. V pondelok to vyhlásil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý oznámil založenie nového krídla hnutia s názvom Odvážne. OĽaNO tak chce zabojovať o kresťanov, ktorí nedôverujú existujúcim kresťanským politickým stranám, a preto ich nevolia. Matovič informoval o tom, že pre novú platformu ponúkajú polovicu miest na kandidátke OĽaNO i polovicu svojich peňazí.

10.06.2019 12:01 , aktualizované: 16:15
debata (153)

VIDEO: Pozrite sa, čo povedal Matovič na adresu KDH, Smeru či Kisku v snahe prilákať k sebe kresťanských voličov. Používal slovné spojenia ako „kradnutie“ či „šibe nám“. Viac vo videu TV Pravda.

Video

„Dodnes naše hnutie stálo na jednej nohe Obyčajní ľudia, protikorupčné hnutie. Po dnešnom dni sme sa rozhodli postaviť sa na druhú nohu, na Odvážne, hnutie obyčajných kresťanov,“ povedal Matovič. Deklaruje, že to nič nemení na hodnotách OĽaNO ani presvedčení, že je potrebné na Slovensku „vykoreniť“ korupciu.

„Chceme pozvať ľudí, čo cítia kresťansky a očakávajú od kresťanov, že budú bojovať za chudobných, chorých a slabých,“ povedal líder OĽaNO. Priblížil, že chcú dať ponuku kresťanom, ktorí nedokážu voliť existujúce kresťanské strany a nedôverujú im. „Úloha kresťanov v politike nie je prikazovať, zakazovať a kázať o morálke,“ podotkol Matovič s tým, že to nie je útok voči KDH či iným kresťanským stranám. Tvrdí však, že je tu veľké množstvo ľudí, ktorí sa za kresťanov považujú, ale nemajú svojich reprezentantov v politike. „Zo 100 kresťanov len šiesti volia kresťanskú stranu,“ upozornil líder OĽaNO.

Platforma Odvážne je podľa jeho slov dlhodobý plán. Jej založenie bolo schválené na predsedníctve hnutia v marci. Matovič tvrdí, že sa idú „podeliť o tanier“ a ponúkajú polovicu kandidátky hnutia do budúcoročných parlamentných volieb pre ľudí, „ktorí sa považujú za obyčajných, možno nedokonalých, kresťanov“. Hnutie ponúka pre platformu aj polovicu svojich našetrených peňazí. Matovič deklaruje, že do tohto krídla nevstúpia súčasní členovia hnutia, pozývajú tam nových ľudí. OĽaNO preto spúšťa aj webovú stránku.

Remišová: Založenie platformy rešpektujem, ale nezúčastním sa na ňom

Rozhodnutie o založení novej platformy v OĽaNO predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová rešpektuje, ale nezúčastní sa na ňom.

„Ja som išla do politiky, aby som bojovala za to, aby spravodlivosť, vrátane sociálnej spravodlivosti, platila pre každého rovnako bez ohľadu na to, či sa považuje za kresťana alebo nie. Tomuto poslaniu ostávam verná aj naďalej a s nasadením budem bojovať proti korupcii, ako som to robila doteraz,“ uviedla.

Zároveň podotkla, že Slovensko potrebuje, aby sme hľadali to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje. „Deliacou čiarou by nemalo byť to, či sa niekto považuje za kresťana, obyčajného kresťana alebo v Boha neverí. Naším spoločným záujmom predsa je, aby Slovensko bolo úspešnou a dobre spravovanou krajinou,“ podotkla. Napriek tomu, že nie je členkou OĽaNO, vždy sa snažila, aby OĽaNO bolo skutočným hnutím, aby pracovalo s ľuďmi v regiónoch a dokázalo presadiť opatrenia, ktoré ľudia na Slovensku potrebujú.

Marušiak: Dôvodom môže byť aj pokles preferencií

Politológ Juraj Marušiak pripomenul, že v OĽaNO boli vždy prítomní aj kresťanskí aktivisti, časť takýchto voličov teda strana mala. „Ale je jasné, že na strane kresťansky orientovaných voličov je už pomerne veľká tlačenica a určite to bude skôr znamenať rozdrobenie kresťanských hlasov,“ myslí si politológ. Ako dodal, neštandardné je to, že platformu v rámci strany zakladá jej predseda. Dôvodom môže byť aj pokles preferencií.

„OĽaNO nebolo veľmi úspešné v eurovoľbách, naopak, práve v nich sa objavili ďalšie kresťanské subjekty. Minimálne KDH, časť hlasov získala aj Kresťanská únia a kresťanskí voliči sú aj v ďalších zoskupeniach. Matovič sa snaží uspieť v konkurencii, do značnej miery je to spôsobené tým, že odchádzajú ľudia z jeho poslaneckého klubu. Cíti sa byť ohrozený napríklad stranou Andreja Kisku, kde zrejme predpokladá, že táto strana nebude schopná osloviť kresťanský elektorát,“ nazdáva sa Marušiak.

Nevylučuje ani to, že ponúknutie viac ako polovice miest na kandidátke môže byť spôsobené tým, že strana má problém ich zaplniť. „Takto to vyzerá,“ naznačil Marušiak. „Zdá sa, že sa Matovič naozaj snaží reprofilovať svoje hnutie, lebo zistil, že iba negatívna agenda, napríklad proti Smeru a Robertovi Ficovi, už nestačí a nedokáže ňou uspokojiť voličov,“ uzavrel Marušiak.

Baránek: Vyhlásenie Matoviča, že nechce škodiť KDH, je falošné

Vyhlásenie lídra OĽaNO Igora Matoviča, že vznikom kresťanského krídla OĽaNO nechce škodiť KDH a strane Andreja Kisku, je falošné, povedal politický analytik Ján Baránek.

„Keď sa chce uchádzať o kresťanského voliča, tak sa logicky uchádza aj o voliča KDH,“ uviedol s tým, že skupina voličov sa príchodom novej platformy nerozšíri, a tak sa Matovič bude uchádzať o tých istých voličov ako aj iné strany.

„Matovič sa pridal ku konkurencii kresťanských politických strán, takže vytvára konkurenciu aj pre KDH. Podľa Baránka kresťanskí voliči nie sú homogénna skupina, ktorá volí iba kresťanské strany. "Prečo kresťan nevolí iba kresťanské strany môže mať veľa dôvodov,“ dodal s tým, že pri rozhodovaní hrá úlohu napríklad sociálny program strán.

Vyhlásenie predsedníčky poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej, ktorá vznik kresťanského krídla OĽaNO rešpektuje, ale nebude sa na ňom zúčastňovať, označil Baránek za jasný signál. „Po tomto by mal nasledovať jej odchod z hnutia. Logicky. Ale čo urobí, je už druhá vec,“ uzavrel Baránek.

KDH: Rozdeľovanie kresťanov na obyčajných a neobyčajných nie je cesta

Na vznik kresťanskej platformy v OĽaNO reagoval predseda KDH Alojz Hlina, iniciatívu nepovažuje za dobrý nápad. „Pripomína mi to trochu predavačov hrncov, ktorí keď zacítia potenciál predaja na trhu, okamžite vyrazia. Potenciál trhu, v ktorom je potrebné nazvážať potenciálnych kupujúcich do kulturáku, využiť ich sklamanie, samotu, dať im na obed kačacie stehno a potom si nechať od nich podpísať dlžný úpis vo forme svojho hlasu,“ napísal Hlina na sociálnej sieti.

Rozdeľovanie kresťanov na autentických a neautentických, obyčajných a neobyčajných určite nie je cesta. Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) je toho názoru, že sa treba spájať, uviedol hovorca KDH Stano Župa. Zároveň uviedol, že KDH pozýva na spoluprácu.

„KDH je osvedčená strana s tridsaťročnou tradíciou pripravená pracovať na tom, aby sa situácia na Slovensku normalizovala a zastavili sme nebezpečný populizmus a šírenie nenávisti. KDH predstavuje kostru systému parlamentnej demokracie a ak nebude kostra, nebude parlamentná demokracia. KDH je pre Slovensko dôležité. Každý pokus o deštruovanie tridsaťročnej strany je nezodpovedný z pohľadu toho, do akej náročnej situácie ideme,“ uviedol.

Zároveň dodal, že kresťanskí demokrati sa osvedčili a aj napriek tomu, že skončili mimo parlamentu, po marci 2016 uspeli v komunálnych, regionálnych voľbách a aj v eurovoľbách. Strana Alojza Hlinu je presvedčená, že Slovensko je v súčasnosti v ťažkej situácii a je nevyhnutné skôr spájanie a zjednocovanie politického systému a videnia sveta.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #OĽaNO #Igor Matovič #Ján Baránek #odvážne