Progresívne Slovensko a Spolu idú do volieb ako koalícia, dvere Kiskovi nezatvárajú

Lídri Progresívneho Slovenska Michal Truban a strany Spolu Miroslav Beblavý oficiálne potvrdili, že pôjdu v koalícii do parlamentných volieb.

14.06.2019 10:03 , aktualizované: 11:01
debata (19)

VIDEO: Pozrite si ako Truban s Beblavým ohlásili spoločnú koalíciu a čo odkázali Kiskovi.

Video

"Chceme ukázať, že vieme spolupracovať, pretože to je jediná cesta, ako posunúť naše Slovensko dopredu. Naša generácia má šancu na túto zmenu, starí politici ju nebudú chcieť, ale my ideme spoločne do parlamentných volieb, aby sme ukázali, že je to možné,“ vysvetlil dôvody spojenia oboch strán Michal Truban.

Líder strany Spolu Miroslav Beblavý priblížil, že spolupráca strán by mala pretrvať aj po voľbách vo forme jedného poslaneckého klubu a mala by fungovať päť rokov. Takúto dlhodobú spoluprácu ponúkajú aj končiacemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý by mal v najbližších dňoch ohlásiť založenie svojej strany. Beblavý aj Truban potvrdili, že sú Kiskovi stále otvorení.

„Dnes podpíšeme koaličnú dohodu do parlamentných volieb. Je to pre nás dôležitý deň, pretože určuje pre nás trasu nielen na najbližších deväť mesiacov, ale aj na najbližších päť rokov,“ povedal Beblavý.

Miesta na kandidátke si strany rozdelia v pomere 50:50. Ak by sa pridal Kiska, o prerozdelení miest by rokovali.

Pokiaľ ide o lídra koalície, v hre nie sú len ich dve mená, je ich vytypovaných viac, o lídrovi sa ešte rozhodnú po niekoľkých meraniach v prieskumoch. "Zároveň sa musíme zhodnúť, ale určite sa dohodneme,” povedal Beblavý s tým, že dohodnúť sa chcú ešte počas leta.

Truban doplnil, že ho vyberú na základe prieskumov verejnej mienky, ale aj ďalších faktorov. „Je to aj o dohode, nielen o číslach,“ skonštatoval. Pripustil možnosť, že lídrami koalície bude skupina osôb. Jednotku na kandidátke však vyberú po spoločnej dohode.

Rozhodnutie o lídrovi nechali na leto aj preto, lebo očakávajú vyjadrenie dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku a jeho novozaloženej strany. Podľa Beblavého mu chcú dať čas a priestor, rovnako mu chcú dať najavo, že čakajú na jeho vyjadrenie a majú záujem o rovnocennú spoluprácu.

Na otázky o spolupráci s inými stranami odpovedali, že vylučujú len spoluprácu so Smerom-SD, ĽSNS a SNS.

Video: Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban v rozhovore pre TV Pravda 9. júna o spolupráci prezradil, že jedným z princípov bude rozdelenie kandidátky na polovicu. K tomu, kto bude volebným lídrom sa ešte nevyjadril, pretože o ňom stále v stranách debatujú.

Video

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska