Kiskova nová strana bude mať názov 'Za ľudí'

Nová politická strana Andreja Kisku bude niesť názov "Za ľudí". Na ministerstvo vnútra doručili oznámenie o tom, že začínajú zbierať podpisy na jej vznik.

14.06.2019 16:11 , aktualizované: 20:18
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (153)

V piatok o tom informoval spravodajský portál tvnoviny.sk, ktorému to údajne potvrdil zdroj z ministerstva vnútra. Stranu by mali predstaviť v pondelok v Banskej Bystrici.

Kiska začiatkom apríla oznámil, že zakladá novú politickú stranu. Vtedy povedal, že ďalšie informácie zverejní až po skončení mandátu prezidenta. Podľa dostupných informácii by tak mal urobiť 17. júla. Okrem názvu a členov chce predstaviť aj priority novej strany.

Vo štvrtok (7.6.) svoj vstup do Kiskovej strany oznámili starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký a bývalý hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. Deň na to svoj vstup do strany potvrdil aj primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Ku Kiskovi sa rozhodol pridať, lebo chce meniť veci a uchádzať sa o mandát od ľudí, aby im mohol slúžiť.

V piatok oznámila vstup do Kiskovej strany aj bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Pre spoluprácu s Kiskovou stranou sa rozhodla pre to, že sa dlhodobo venuje problematike osôb so zdravotným postihnutím a vidí priestor pre pokračovanie. „Keď som rozmýšľala, ako pokračovať po ukončení môjho mandátu europoslankyne, zvažovala som, či ešte zostať v politike, alebo sa vydať inou cestou, kde by som mohla čo najlepšie a najúčinnejšie pomáhať práve tejto skupine ľudí,“ napísala Žitňanská.

Dodáva, že sa rozhodla zostať v politike, kde sa chce pokúsiť systémovo zmeniť prístup štátu k ľuďom so zdravotným postihnutím a k ich rodinám. „A keďže vnímam Andreja Kisku aj cez neziskovú organizáciu Dobrý anjel ako človeka, ktorému záleží na tých najzraniteľnejších, prijala som jeho ponuku na spoluprácu,“ uviedla Žitňanská.

Žitňanská pôsobila posledných päť rokov v Európskom parlamente ako poslankyňa. Spoluzakladala neparlamentnú stranu NOVA, ešte predtým bola poslankyňou Národnej rady SR za KDH.

VIDEO: Andrej Kiska bol jeden z najslabších prezidentov v histórii samostatného Slovenska. Skonštatoval to politický analytik Ján Baránek.
Video

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #politická strana #Za ľudí