Pellegrini: Rečiam o predčasných voľbách neprikladám veľkú váhu

Premiér Peter Pellegrini neprikladá rečiam o predčasných voľbách veľkú váhu. Povedal to po rokovaniach v Bruseli s tým, že tieto správy videl, ale pokiaľ vie, padlo to len v nejakej diskusii a nemyslí si, že by bol konflikt v koalícii taký veľký, že by sa museli konať predčasné voľby. Pellegrini pripomenul, že na to, aby sa mohli konať predčasné voľby, treba súhlas minimálne 90 poslancov NR SR.

21.06.2019 14:11
debata (2)

Na novinársku otázku o predčasných voľbách reagoval vo štvrtok predseda SNS a NR SR Andrej Danko. „V živote nič nie je isté a vždy je všetko otvorené. Už je však časovo s tým problém, zákonná lehota je 110 dní. Ja sa pokúsim urobiť všetko pre to, aby sa všetky nedorozumenia vyriešili,“ uviedol Danko a dodal, že sa bude snažiť, aby bol na Koaličnej rade prítomný aj predseda vlády. Vyriešili by sa tak podľa neho nedorozumenia medzi vládou, koalíciou a parlamentom. Termín volieb vyhlasuje predseda parlamentu 110 dní pred ich konaním. Podľa Danka by sa termín predčasných volieb už nestihol.

Konflikt v koalícii nastal pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Proti tomu, aby ich parlament volil, bol pôvodne predseda Smeru-SD Robert Fico. Podpredseda strany Pellegrini, Danko aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ako aj opozícia, prejavovali snahu zvoliť chýbajúcich šesť mien. Napokon sa vo štvrtok večer podarilo zvoliť jedného kandidáta – Radoslava Procházku. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že sudcov nebude menovať, pokiaľ nebude mať k dispozícii všetky mená. Pellegrini verí, že v druhom kole sa podarí zvoliť chýbajúci počet. V druhom kole, ktoré bude budúci týždeň v utorok, by tak poslanci mali zvoliť päť mien.

Pellegrini si vie predstaviť život po politike

Pellegrini poprel, že by sa uchádzal o niektorú z vysokých pozícií v štruktúrach Európskej únie. Premiér na otázku, ako je to s informáciami, že by mal záujem o post predsedu Európskej rady, ktorý teraz zastáva Donald Tusk, odpovedal, že zachytil vo štvrtok článok v slovenskom denníku, že sa chystá na odchod zo Slovenska.

„Chcem potvrdiť, že sa neuchádzam o žiadnu takúto pozíciu. Je milé, ak niekde na chodbách tejto budovy sa o tom hovorí, a môžem to vnímať ako kompliment, ale nie je pravda, že by som vykonával nejaké aktívne kroky, loboval alebo prejavil oficiálne niektorým kolegom ochotu či snahu byť na takejto pozícii. A ani to neplánujem urobiť,“ zdôraznil Pellegrini.

Zopakoval, že na rozdiel od iných (politikov) si vie predstaviť život aj po politike. Dodal však, že politika ho zatiaľ „baví“ a je pripravený slúžiť ľuďom, pokiaľ budú mať oňho záujem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini