Koalícia PS/Spolu uzatvorila s KDH pakt o neútočení. Hlina hovorí o vojne dvoch svetov

Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii, kde ju aj podpísali.

10.07.2019 10:24 , aktualizované: 14:47
debata (165)

Video: Podľa lídra KDH Alojza Hlinu je dohoda zatiaľ minimom, aby mohla vzniknúť alternatíva k súčasnej vládnej koalícii. Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban povedal, že pre všetky tri strany sú dôležité hodnoty a tému kultúrno-etických otázok nechcú prenechávať extrémistom.

Video

Dohoda obsahuje dva konkrétne záväzky, priblížil líder Spolu-OD Miroslav Beblavý. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Rovnako, že ak by niektorá mala taký pocit, okamžite si to medzi sebou vysvetlia. V dohode si zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. „Aby sme sa dohodli, čo vo vláde urobiť a hľadať cestu aj v citlivých otázkach, aby nás nerozdelili,“ povedal Beblavý s tým, že na niektoré veci majú rôzne názory, keďže predstavujú liberálov, konzervatívcov aj stred.

Predseda KDH Alojz Hlina avizoval, že strany sa budú neskôr snažiť aj o dohodu o povolebnej spolupráci. Ako skonštatoval, dnes urobili minimum, aby mohla vzniknúť alternatíva k súčasnej vládnej koalícii. „Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci,“ píše sa v dokumente. Predstavitelia strán by sa mali opätovne stretnúť ešte do začiatku augusta.

Líder PS Michal Truban súhlasí, že bude treba veľa práce, aby sa dospelo ku kompromisom. Podľa jeho slov je každá opozičná strana vítaná na diskusiu. „V tejto dohode s Mostom-Híd nepočítame,“ doplnil. Beblavý dodal, že k dohode sa môže pridať každá opozičná strana, ktorá bude s jej obsahom súhlasiť, a teda, že bude slušne komunikovať. Líder Spolu tiež dodal, že najväčšie obsahové prieniky majú so vznikajúcou stranou Andreja Kisku Za ľudí. „Ak sa s ním dohodneme, je možné, že aj on pristúpi k tejto dohode,“ dodal.

Ako povedal Truban, pre lídrov všetkých troch strán sú dôležité hodnoty a tému kultúrno-etických otázok nechcú prenechávať extrémistom. „Práve preto, že sú pre nás tieto témy dôležité, chceme o nich rozprávať veľmi slušne a chceme hľadať nejaké prieniky. Snažiť sa tieto rozdiely spájať, priblížiť sa k sebe. … Práve demokratickí lídri, demokratické strany majú byť lídri v týchto kultúrno-etických otázkach. Nesmieme tieto témy prenechávať extrémistom,“ vyhlásil.

Lídri chcú riešiť najmä programové riešenia a z kultúrno-etických otázok nechcú podľa Hlinu robiť kľúčový parameter. Je to vec, ktorú treba podľa Hlinu riešiť, nechce však, aby sa strany zahltili zbytočným zápasom.

Kiskovi v dohode chýba vylúčenie Smeru, extrémistov a SNS

Líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska víta, že mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH vedú dialóg a chcú spolupracovať. Prekvapilo ho, že v dokumente, ktorý dnes predstavitelia týchto troch strán podpísali, chýba vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a „extrémistami“. Tento postoj totiž Kiska očakáva od možných partnerov jeho strany. Dodal tiež, že bude pokračovať v debatách s opozičnými demokratickými stranami.

„Od začiatku hovorím, že celá demokratická opozícia musí občanom ukázať schopnosť spolupracovať a pripravenosť prevziať zodpovednosť za našu krajinu a vrátiť Slovensko späť všetkým ľuďom,“ reagoval Kiska na stredajší podpis dohody.

Kiska verí, že celá demokratická opozícia sa jasne dohodne na troch veciach. „Že vylučujeme vládu so Smerom a jeho klonmi, SNS a extrémistami, že našimi prioritami sú zdravotníctvo, spravodlivosť, boj proti korupcii a školstvo, a že naša vzájomná komunikácia bude férová a slušná,“ skonštatoval.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #Miroslav Beblavý #Michal Truban